A beleket is védi a vörösbor

Vágólapra másolva!
Régóta közismert, hogy a vörösbornak mértékkel fogyasztva igen pozitív élettani hatásai vannak: védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek ellen, kiváló gyulladáscsökkentő, sőt, a legújabb kutatások szerint az emésztőrendszer egészségének is védelmezője lehet.
Vágólapra másolva!

A vörösbor jótékony hatásai közül leginkább a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelmet szokták kiemelni, pedig nem szabad alábecsülni az emésztőrendszer egészséges működésére gyakorolt hatását sem - derül ki egy új tanulmányból. A vörösbor ugyanis (más, természetesen erjesztett élelmiszerekhez hasonlóan) fontos probiotikum-forrás, amely az emésztést segítő baktériumokat tartalmaz.

Állatokon végzett kísérletek során már bebizonyosodott, hogy a vörösborban lévő vegyületek jótékonyan hatnak a bélflórára, és serkentik a hasznos baktériumok szaporodását. Bár humán kísérleteket még viszonylag kis számban végeztek, a The American Journal of Clinical Nutrition című szaklap nemrég beszámolt egy kis mintaszámú vizsgálatról, amelynek során egészséges felnőttek bevonásával vizsgálták a vörösbor emésztésre gyakorolt hatásait.

A résztvevők egy 2 hétig tartó alkoholmentes, úgynevezett tisztulási időszakot követően három egymást követő, egyenként 20 napig tartó kúrát csináltak végig: az egyikben minden nap nagyjából egy pohár (2,5 dl) vörösbort fogyasztottak, a másik kúra során ugyanezt a mennyiségű vörösbort itták naponta, csak a borból korábban kivonták az alkoholt. A harmadik 20 napban vörösbor helyett napi 1 deciliter gint kaptak a résztvevők.

Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét fajta vörösbor javítja a belekben lévő baktériumközösség összetételét, csökkentette a vérnyomást és a gyulladással összefüggésbe hozható fehérjék szintjét. A kutatók elmondták, hogy a bélflórára ugyan a gin is jótékony hatással volt, de ez a hatás jóval kisebb mértékű volt, mint a vörösbor esetében.