Télen a vérnyomáscsökkentő vitaminnal ajánlott

2012.05.17. 11:48

A D-vitamin alapvetően szükséges ahhoz, hogy csontjaink épek legyenek. Dán kutatók most azt is kimutatták, hogy a téli hónapokban a D-vitamin hiányára megemelkedik a vérnyomás, ám ez vitamin pótlással kezelhető.

Thomas Larsen és munkatársai a dán Holstebro Kórházban megfigyelték, hogy a térségben lakók jelentős hányadának magas a vérnyomása, kiváltképp a téli és kora tavaszi hónapokban. Ez a kórház északon van, az 56. szélesség fokon, a skót város, Glasgow vagy az orosz főváros, Moszkva magasságában.

A dán doktorok meg akarták vizsgálni, van-e összefüggés a D-vitamin és a vérnyomás emelkedése között. A körzeti orvosok rendelőjében és a helyi újságokban hirdetések útján keresték azokat a magas vérnyomás miatt kezelt embereket, akik vállalkoztak a részvételre.

Százharmincan jelentkeztek, ezek közül 2011 őszén 92 emelkedett vérnyomású embernek már alacsony volt a D-vitamin vérszintje. A vizsgálati alanyok fele napi 3000 nemzetközi egységnek megfelelő vitamin adagot szedett, a többiek pedig ugyanolyan külsejű, de vitamint nem tartalmazó, placebo tablettát.

A résztvevőknek a 20 heti megfigyelés során rendszeresen mérték a vérnyomását, nem csak alkalmilag a rendelőben, hanem 24-órás automata vérnyomásmérő műszerrel, illetve a vérnyomás központi értékét a pulzushullám sebességének meghatározásával és különleges, műszeres technikával is.

A 24-órás vérnyomás értéke a két csoport között nem különbözött statisztikailag jelentősen, de a központi vérnyomás értékét a D-vitamin határozottan csökkentette és a rendelőben mért nyomás is alacsonyabbá vált. Annak a csoportnak a vérnyomását, amelyiknek kiinduláskor D-vitamin hiánya volt, a vitamin adása enyhén, de mérhetően mérsékelte a 24-órás mérési értékben is.

Thomas Larsen az Európai Hipertónia Kongresszuson elmondta, hogy a téli hónapokban a dán lakosság felének D-vitamin hiánya van, mivel a vitamin szintje jórészt a napsütés mértékétől függ. Ha kevés a napsütés, gyakori a D-vitaminhiány. A kutatók szerint a vitamin kiegészítő adása nem helyettesítheti a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését, de hasznos, hozzáadott kezelést jelent.

KAPCSOLÓDÓ CIKK