Az utóbbi évtizedekben a napsugárzás egyre erősebbé és veszélyesebbé vált az ember számára. A káros UV sugaraktól nem csupán a bőrt, de a hajat is érdemes óvni. Az erős napsütés ugyanis szárítja, fakóvá és színtelenné teszi a hajat.

Ahogy egyre melegszik az idő, mind jobban kezdünk vigyázni a bőrünk egészségére, napvédő krémekkel csökkentve az UV sugárzás káros hatását. Noha a haj esetében nem kell a sugárzás okozta ráktól tartanunk, védelmére nem árt ügyelni, hiszen az UV sugarak a hajnak sem tesznek jót.

Hogyan roncsolják a hajszerkezetet a napsugarak?

A hajat hosszasan sütő napsugarak leépítik a hajszálakat védő proteint. Az UVA és UVB sugarak áthatolnak a kutikulán, egészen a haj belső szerkezetéig, amit roncsolnak. Ezáltal a haj gyengévé, rezes színűvé válhat, elvesztheti ragyogását. Az erős sugarak a haj töredezését is okozhatják.

A napsugarak főként a festett vagy szőkített haj számára károsak, mivel a drasztikus kémiai hatások még inkább védtelenné teszik a hajszálakat az UV sugarakkal szemben. Részben ezért tartalmaznak a festett hajra való termékek UV szűrő összetevőt. Ez a nap fakító hatásától is megvédi a festett, illetve szőkített hajat. A festett vagy szőkített haj extra védelmet igényel nyáron.

Nyaraláskor még több a káros hatás

Nyaraláskor a haj általában fokozotton ki van téve káros hatásoknak. Ilyenkor nem csupán a tűző nap, hanem a klóros víz, vagy a sós tengervíz is árt a hajnak. A só és a napsugarak szárítják, a párás levegő hullámosítja, lelapítja a hajat, ezért ilyenkor érdemes olyan UV szűrős samponnal, balzsammal hajat mosni, amely védi a hajat és egyben táplálja és megemeli a hajtöveket.

Ha elkerülhetetlen, hogy huzamosabb ideig a napon tartózkodjunk - például strandolás vagy városnézés közben - jó szolgálatot tehet egy széles karimájú kalap vagy egy könnyű sál, amellyel letakarjuk a hajunkat. Fontos, hogy a fejfedő ne legyen túl meleg és szoros, mert az a fejbőr vérellátását  és levegőzését akadályozza. Segíthet az is, ha összefogjuk a hajat egy copfba vagy kontyba, így ugyanis kisebb felületen érik a napsugarak.

Mielőtt a napra megyünk, érdemes használni valamilyen jó minőségű UV szűrős hajápolót. Balzsam, spray és permet formájában is beszerezhetők a drogériákból az ilyen termékek. Ezek rendszerint nemcsak védik, de ápolják és fényessé is teszik a hajat. Jobb híján azt is megtehetjük, hogy teszünk egy kicsit a tenyerünkbe a bőrre való naptejből, kicsit összedörzsöljük a kezünket, és a hajat végigsimítjuk vele néhányszor. Fontos azonban, hogy később hazaérvén alaposan hajat kell mosni.

Mielőtt eljön a nyár, érdemes elmenni fodrászhoz, levágatni a töredezett hajvégeket és olyan termékekkel mosni a hajat, amelyek regenerálják a szerkezetét. Ezzel felkészíthetjük a hajat a nyár tűző napsugaraira.