Ezt teszi velünk a csokoládé hosszú távon

Vágólapra másolva!
Az étcsokoládé mindennapos fogyasztása hosszú távon csökkentheti a szívbetegségek kockázatát - derül ki egy új kutatásból.
Vágólapra másolva!

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálozási okok között szerepelnek, az étcsokoládé mindennapos fogyasztásával azonban csökkenteni lehet e betegségek (főként a szívinfarktus és stroke) kialakulását a szívbetegségre leginkább hajlamos rizikócsoportban - legalábbis ezt állítja a bmj.com orvosi szaklapban megjelent új tanulmány.

Ismert tény, hogy a legalább 60 százalékos kakaót tartalmazó étcsokoládéban található flavonoidok szívvédő hatással bírnak, ám ezt eddig csak rövid távú vizsgálatok keretében sikerült igazolni. Melbourne-i kutatók ezért matematikai modellt alkottak annak érdekében, hogy előre tudják jelezni a csokoládéfogyasztás hosszú távú hatásait és egészségügyi költséghatékonyságát.

A mindennapi étcsokoládé életet ment

A vizsgálatba 2013, a szívbetegségek tekintetében magas kockázatnak kitett embert vontak be, aki egytől egyig magas vérnyomásban és metabolikus szindrómában szenvedett, de nem diagnosztizáltak nála szívbetegséget vagy cukorbetegséget, továbbá vérnyomáscsökkentőket sem szedett.

A kutatás megállapította, hogy a mindennapos csokoládéfogyasztás 10 000 emberre vetítve legjobb esetben 15 halálos és 70 nem végzetes szív- és érrendszeri eseményt előzhet meg 10 éves távlatban, de a pesszimistább becslés is 10, illetve 55 esetet prognosztizált. Ez akkora előny, hogy a szakemberek szerint az egészségügynek érdemes lenne költenie az étcsokoládé-fogyasztás népszerűsítésére, hiszen ez hosszú távon megtérülne az egészségügyi költségek csökkenése révén.

A szakemberek kiemelték, hogy a vizsgálatban csak a nem halállal végződő szívinfarktusra és stroke-ra koncentráltak, de érdemes lenne a kutatást kiterjeszteni más szív- és érrendszeri megbetegedésekre, például a szívelégtelenségre is. Azt pedig, hogy a fehér- és tejcsokoládé esetében sokkal kevésbé mutatható ki a kedvező hatás, azzal magyarázták, hogy azok jóval kevesebb flavonoidot tartalmaznak, mint a legalább 60-70 százalékban kakaót tartalmazó étcsokoládék.