Hatásos az ősi kínai gyógynövény rákbetegek terápiájában

Vágólapra másolva!
A daganatos betegségek kezelése során a páciensek leggyakrabban a tartós fáradtságra panaszkodnak. Jó hír, hogy a legújabb kutatások szerint a ginzeng megoldást jelenthet a problémára.
Vágólapra másolva!

A ginzenget (Panax quinquefolius) a kínai orvoslás évezredek óta használja természetes energiaserkentő szerként, ezért amerikai kutatók úgy gondolták, érdemes lenne kipróbálni a növény hatását a rákon átesett páciensek 90 százalékánál jelentkező fáradtságérzet enyhítésére. A fáradtságérzetet a gyulladásra adott immunválasz során képződő citokinek megjelenése, illetve a kortizol nevű stresszhormon szintjének ingadozása okozza a szervezetben.

A ginzeng aktív összetevőinek (ginzenozidok) citokin-csökkentő és kortizolszabályozó hatását állatkísérletekben már igazolták, logikus lépés volt tehát a kutatás kiterjesztése a humán gyógyászatra is - hangzott el az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság ezévi ülésén.

A Mayo Klinika vizsgálatában 340 rákkezelésen átesett, vagy kezelés alatt álló páciens vett részt, akik vagy placebót, vagy 2000 milligramm tiszta Amerikai ginzenget tartalmazó kapszulát kaptak minden nap. Azért volt fontos a tiszta ginzeng alkalmazása, mert a kereskedelmi forgalomban recept nélkül kapható ginzeng-készítmények gyakran tartalmaznak etanolt, és ez a kombináció ösztrogénszint-növelő hatása miatt káros lehet a mellrákon átesett páciensek számára.

Négy hét elteltével a páciensek még csak kismértékű változást észleltek, nyolc hét elteltével azonban a placebót fogyasztó kontrollcsoporttal szemben a ginzengfogyasztók a fáradtságérzet jelentős csökkenéséről számoltak be: 100 pontos skálán 20 pontos javulást mértek náluk. A tiszta ginzeng fogyasztása ráadásul kellemetlen mellékhatással sem járt.

A biztató eredmények tükrében a szakemberek szerint érdemes folytatni a vizsgálatokat, és a fáradtságérzet szempontjából fontos biomarkerek mérésével a lehető legjobban számszerűsíteni a ginzeng hatását. Amennyiben ez sikerül, a rákon átesett betegek tömegeinél lehet majd enyhíteni az elhúzódó fáradtságérzetet.