Hatékonyak-e a szúnyogriasztó karkötők?

2012.06.04. 11:01

A szúnyog- és kullancsriasztó hatást ígérő karkötők hatékonyasága nem igazolt - figyelmeztet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

Ma Magyarországon szúnyog- és kullancsriasztó szerek csak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) engedélyével forgalmazhatók. A jelenleg engedélyezett riasztószerek között azonban egyetlen karkötő formájú termék sem szerepel, tehát e karkötők hatékonysága nem igazolt.

Ennek ellenére a boltokban elérhetők olyan műanyag-, textil- vagy szilikon-karkötők, amelyek címkéjük alapján szúnyog- és/vagy kullancsriasztásra alkalmasak (tipikus hatóanyagaik: citronella, geraniol és egyéb növényi kivonatok). Újabban megjelentek olyan karkötők is, melyek rovarriasztó hatást már nem állítanak címkéjükön, csak illatosított, színes divatkarkötők, illetve citromillatú karkötők néven kerülnek forgalomba, ugyanakkor az üzletekben esetleg a jogszerűen forgalmazott rovarriasztó hatású termékek között kerülnek elhelyezésre.

A baj ezekkel a karkötőkkel a bizonytalan hatékonyság mellett, hogy még a természetes illóolajok is tartalmazhatnak olyan úgynevezett szenzibilizáló összetevőket, melyek az arra érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthatnak ki - figyelmeztet az OTH.

A többnyire távol-keleti importból származó illatosított karkötőknél azonban sem a címkén, sem a csomagolóanyagon nincsenek feltüntetve az allergén illatanyag-összetevők, mivel forgalmazásukat, címkézésüket rendelet nem szabályozza.

Az OTH által engedélyezett szúnyog- és kullancsriasztó termékek címkéjén megtalálható az OTH felirat, vagy a 2011. július 1-je után engedélyezett szerek esetében "JÜ" betűk, majd ezt egy számkombináció követi.

KAPCSOLÓDÓ CIKK