A már áttétektől is szenvedő 58 éves rákbeteg férfi lánya az interneten keresgélve fedezte fel, hogy itthon is elérhető egy személyre szabott kezelés. A férfi ma már daganatmentes, évente több száz emberen lehetne így segíteni.

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság éves nagygyűlésén mutatták be annak a vastagbéldaganatos betegnek a kórtörténetét, aki a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Onkoterápiás Intézetében az elsők között kapott személyre szabott kemoterápiát, rögtön a betgség felfedezése után. A kezelésnek köszönhetően ma már a májban lévő áttétektől is megszabadult.

A betegre szabták a kezelést

Az 58 éves férfinál tavaly diagnosztizáltak vastagbéldaganatot, amelynek már a májban is voltak áttétei. A vastagbélből a daganatot eltávolították, a májban lévő áttéteket azonban a betegség felfedezésekor nem lehetett megoperálni, a férfi kemoterápiára szorult. "A lányomék az interneten keresgélve fedezték fel, hogy van személyre szabott kemoterápia. Tulajdonképpen rossz ez az elnevezés: inkább úgy kellene mondani, hogy a tumor összetételére szabott célzott kemoterápia" - mondta el az [origo]-nak L. Zoltán.

Ahhoz, hogy kiderítsék, a kemoterápia mellett melyik molekulárisan célzott terápia lehet hatásos a férfinál, molekuláris diagnosztikai módszerekkel vizsgálták a daganatszövetet. A patológiai vizsgálat során a férfi DNS-ében célzottan keresték négy, a daganatok kialakulásában szerepet játszó gén esetleges hibáját. A magáncégnél, 40 ezer forintért elvégzett molekuláris diagnosztikai vizsgálat segített abban, hogy a beteg célzott, a hibás génjeinek megfelelő célzott terápiát kapjon. Ily módon csökkenteni tudták a hatástalan kezelés esélyét is, illetve el lehetett kerülni a felesleges terápia mellékhatásait is. Utóbbi azért is fontos szempont, mert L. Zoltán, bár célzott terápiát kapott, még így is szenvedett a mellékhatásoktól. "Mivel az én kezelésem a hámsejtekre is hatott, sokkal érzékenyebb volt a terápia idején a bőröm, kiütések keletkeztek rajtam, nem tudtam napra menni" - meséli. A 24 kezelésből álló kemoterápiának köszönhetően azonban a mája olyan állapotba került, hogy a daganatos részeket ezt követően már műtéttel el lehetett távolítani - így ma már a mája daganatmentes.

Célzott terápia segít az eredetileg nem műthető májáttétetek eltávolításában

Ma a daganatos betegségek kialakulásáért felelős génhibákból körülbelül százat ismernek, és a becslések szerint közel 400 gyógyszer áll fejlesztés alatt világszerte e génhibák okozta daganatok elpusztítására. A személyre szabott, célzott kezelés lényege, hogy a beteg olyan gyógyszert kap, amely a daganat kialakulásáért felelős, hibás génre hat - hangzott el a fenti esetet bemutató sajtótájékoztatón.

"Ma Magyarországon évente 9000 új vastag- és végbélrákos esetet diagnosztizálnak. Ezek körülbelül 15-20 százalékában már a diagnózis pillanatában van áttét a májban, további 15 százalékukban pedig idővel kialakul az áttét" - mondta el dr. Horváth Örs Péter, a Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának igazgatója. "Évente körülbelül  ezerre tehető azoknak a májáttéteknek a száma, amelyek a felfedezés pillanatában sebészetileg nem távolíthatók el az elhelyezkedésük vagy a kiterjedésük miatt. Célzott terápiával azonban ez a szám 2-300-ra lenne csökkenthető" - mondta el a professzor.

Az OEP jelenleg egyetlen, vastagbéldaganattal kapcsolatos génhiba (KRAS) molekuláris diagnosztikáját finanszírozza. Ahhoz azonban, hogy még kevesebb legyen a hatástalan kemoterápia, még több gén vizsgálatára lenne szükség. Az említett beteg mintáját vizsgáló laboratóriumban például ma már közel 50 génhiba vizsgálatára van lehetőség. Még nincsen minden génhibára megfelelő célzott terápia, de például az L. Zoltánnál diagnosztizált betegség esetében már itthon is létezik ilyen kezelés.