Vérteszttel megjósolható a mellrákos beteg túlélési esélye

2012.06.06. 17:17

Egyszerű vérteszt segíthetné, hogy gyorsan diagnosztizálják, vajon a mellrák korai stádiumában lévő páciensnek alacsony vagy nagy kockázattal kell-e szembenéznie.

A betegség korai stádiumában vett vérmintában lévő tumorsejtek megbízhatóan jósolják meg a páciensek túlélési esélyeit - állítják a The Lancet Oncology című orvosi folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány amerikai szerzői.

A kockázat korai meghatározása segít a terápiás döntésekben, például abban, hogy a műtét után előnyt jelent-e az adott páciens számára a kemoterápia. "Ha egy vagy több keringő tumorsejt (CTC) jelen volt a vérben, az a korai kiújulást és az alacsonyabb túlélési esélyt jelezte előre" - írták a Texasi Egyetem UD Anderson Rákközpontjának kutatói. Minél több keringő tumorsejtet mutattak ki, annál nagyobb volt a halálozás kockázata.

A CTC vérteszteket jelenleg nem alkalmazzák a rákbetegség prognózisának elemzésére, vagy a kezelési mód meghatározásához, mert a rákos daganatok inkább a nyirokrendszeren keresztül szóródnak szét, semmint a vérárammal.

Tanulmányukhoz a kutatók a központban kezelt 302 páciensnél végezték el a vértesztet 2005 februárja és 2010 decembere között. Minden tesztalany a mellrák korai stádiumában volt, amikor a daganat még nem képezett áttétet, és egyikük sem kapott kemoterápiát. Keringő tumorsejteket a vizsgált csoport negyedénél találtak.

Azok közül, akiknél voltak keringő tumorsejtek, minden hetedik páciens esett vissza a kezelést követően és minden tizedik halt meg a tesztperiódus ideje alatt. Ezzel szemben azoknál, akiknél nem mutatott ki a vérteszt keringő tumorsejteket, a visszaesés aránya csupán 3 százalék, a halálozási arány pedig mindössze 2 százalék volt.

A kutatók szerint még rosszabb volt a prognózis azok körében, akiknél több keringő ráksejtet mutatott ki a vérteszt, ezeknek a pácienseknek 31 százaléka esett vissza vagy halt meg.

Más szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nagyobb klinikai vizsgálatokra van szükség a vérteszt alkalmazhatóságának megállapítására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK