Az idei nyár várhatóan legnépszerűbb utazási célpontjai Horvátország, Bulgária és Törökország lesznek. Milyen veszélyeket rejtenek, és milyen oltásokkal, gyógyszerekkel célszerű e három országra előkészülni?

Az előrejelzések szerint a politikai és gazdasági bizonytalanságok miatt idén Egyiptomnak, Görögországnak és Spanyolországnak kisebb lesz a vonzereje a nyaralók körében, helyettük a legnépszerűbb utazási célpontok várhatóan Horvátország, Bulgária és Törökország lesznek

"A tőlünk délre fekvő országokban a turisták leginkább étellel, vízzel, piszkos kéz útján terjedő fertőzéseket kapnak el. Az alapvető higiéniai előírások be nem tartása miatt kialakuló fertőzések általában hasmenéssel járnak, gyomor-bélrendszeri panaszokat okoznak" - mondja dr. Siska Ilona, az Országos Epidemiológiai Központ orvosa. A legkönnyebben úgy lehet előkerülni ezeket a fertőzéseket, ha a turista nem fogyaszt bizonytalan eredetű, mosatlan, nyers zöldséget-gyümölcsöt, valamint óvakodik a nyers tengeri élelmiszerektől is.

"Ugyancsak problémát okozhat a déli, száraz országokban a gyakori vízszünet. Ilyenkor ugyanis a vízszolgáltatás beindítása sok kórokozót moshat ki a csövekből, amelyek szintén lázas-görcsös állapotokat idézhetnek elő" - mondja a doktornő.

Májgyulladással járó hepatitis fertőzések

A délkelet-európai országokban az utazók leggyakrabban E. coli, Salmonella, Shigella illetve Campylobacter baktériumok miatt szenvednek hasmenéstől. Ezek ellen nem létezik védőoltás, de az ugyancsak étel és víz közvetítésével terjedő hepatitis A vírus ellen kérhető. Az egy-négy hetes lappangási időszak tünetei (fáradékonyság, levertség, hányás, ízületi fájdalom, a vizelet és a széklet színének megváltozása) után a hepatitis A fertőzés májgyulladással, sárgasággal jár. A vírusfertőzöttség Európa délkeleti részén magasabb, mint nálunk, érdemes védőoltással megelőzni. "A teljes körű védelem két oltással alakul ki, de már az első is részleges védelmet nyújt. Ezt legalább két héttel az utazás előtt kell beadatni, majd fél-egy évvel később a másodikat. Az így szerzett védelem 15 évig kitart" - mondja Siska Ilona.

Ugyancsak gyakori a hepatitis B vírus okozta, szintén májgyulladással járó fertőzés. Az elsősorban szexuális úton vagy közös tű (kábítószeres, akupunktúrás vagy tetoválós tű, esetleg orvosnál nem megfelelően sterilált tűvel beadott injekció) révén terjedő fertőzés természetesen nem csak utazás során alakulhat ki, de ilyenkor jellemzően felszabadultabbak az emberek.

"A vírus ellen az 1985 után születettek védettek, mert ők már kaptak ellene oltást. Akik nem ebbe a korcsoportba tartoznak, azok 3 oltásból álló sorozattal szerezhetnek teljes védelmet" - mondta az OEK szakembere. Az első védőoltást követően egyhónapos intervallummal kell adni a másodikat, majd az első oltáshoz képest 6-12 hónappal a harmadikat. Ha utazás előtt már csak egy hónap van a védőoltás felvételére, akkor a második oltás az első után egy héttel, a harmadik pedig a második után két héttel is felvehető, azonban ilyenkor 12 hónap múlva szükség van egy emlékeztető oltásra.

A két hepatitis ellen egyszerre védettséget nyújtó kombinált védőoltás is kérhető, ennek beadási módja megegyezik a hepatis B-ével

"Törökországban hastífusz is előfordul időnként, bár a turisták ezt jellemzően nem a népszerű szállodai-tengerparti övezetekben kapják el, hanem a vidéki, kevésbé frekventált területeken" - mondja a doktornő. A szintén mosatlan zöldséggel-gyümölccsel, piszkos kézzel terjedő, magas lázzal és akár bélvérzéssel járó betegség kórokozója a Salmonella typhi vagy Salmonella paratyphi baktérium, védőoltás azonban csak az első ellen létezik, azaz teljes körű védelmet nem nyújt.

Forrás: AFP

Horvátországban kullancsveszélytől nem kell tartani

A száraz, gyér növényzetű tengerparti területeken kullancsveszélytől nem kell tartani. "Ez inkább például Szlovénia lombos erdeiben lehet gond" - mondta az OEK munkatársa.

A szakember szerint a sokat búvárkodó, kerékpározó, aktívan sportoló turistáknak viszont a tetanuszveszélyre érdemes felkészülniük. A merevgörccsel járó állapot, amely úgy alakul ki, hogy a földdel szennyezett bőrsérülésen keresztül Clostridium tetani baktériumok jutnak a szervezetbe, védőoltással szintén kivédhető. A gyerekek 11 éves korig kötelezően, több alkalommal kapnak tetanusz elleni oltást, amely az utolsó oltás után 10 évig nyújt védelmet. 21 éves kor után tíz évenként érdemes emlékeztető oltást kérni.