A D-vitamint és a kalciumot együtt érdemes szedniük az időseknek

Vágólapra másolva!
Kissé tovább éltek azok az idős emberek, akik D-vitamin és kalcium étrend-kiegészítőt szedtek - állapították meg követéses vizsgálatok metaelemzésével dán kutatók.
Vágólapra másolva!

Az eredeti tanulmányokba összesen 70 ezer embert vontak be, az eredmények mostani áttekintése azt mutatta, hogy azok az idősebb emberek, akik együtt szedték a D-vitamint és a kalciumot, 9 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a követés három éve alatt, mint azok, akik placebót kaptak.

Lars Rejnmark kutatásvezető, a dániai Aarhusi Egyetem munkatársa kiemelte, hogy bár nem tűnik soknak a három évre vetített 9 százalékos halálozási kockázatcsökkenés, az legalább olyan jelentős, mint a koleszterinszintet csökkentő sztatinok vagy a vérnyomáscsökkentők szedéséhez köthető előny.

"A dohányzásról való leszokástól eltekintve nincs sok olyan beavatkozási lehetőség, amely ekkora mértékben csökkentené a halálozási kockázatot" - hangsúlyozta Rejnmark.

A kutatók nyolc korábbi klinikai próba eredményeit összesítették, amelyekben 70 ezer, a hatvanas vagy hetvenes éveiben járó ember, főleg nő vett részt. Minden egyes próbában véletlenszerűen választották ki, hogy ki kap D-vitamint, illetve ki kap placebót. Egyes tanulmányokban a D-vitamint kalciummal is kombinálták.

Az alkalmazott D-vitamin napi adagja 10-20 milligramm (400-800 NE) volt, kalciumból pedig 1000 milligrammot szedtek a tanulmányok résztvevői.

Az eredményeket a Journal of Clinical Endocrinology című szakfolyóiratban ismertették a szerzők.