A kutyatartás véd az asztma kialakulása ellen

2012.06.20. 8:06

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a kutyás háztartásokban előforduló házipor védelmet nyújt a gyermekkori asztmával is összefüggésbe hozható, a légutakat megtámadó vírus ellen.

Az asztmás megbetegedések jelentős százalékáért a háziport teszik felelőssé, pedig korábbi kutatások már rávilágítottak arra, hogy a gyermekkori asztma kialakulása leginkább a háziporban található baktériumok fajösszetételétől függ.

A házipor összetételét nagymértékben befolyásolja, hogy van-e otthonunkban háziállat (elsősorban kutya vagy macska), ezért a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem szakemberei a háziporban található baktériumokat kutatva bebizonyították, hogy a kutyát vagy macskát tartó háztartásokban más baktériumfajok fordulnak elő a háziporban, mint a kisállat nélküli otthonokban.

A kutatók azt feltételezték, hogy a kutyás háztartások esetében a háziporban lévő mikrobák a gyomor-bél traktusban történő megtelepedésük során olyan immunreakciót váltanak ki, amely védelmet nyújt a gazdaszervezet számára az asztmával is összefüggésbe hozott RSV (respiratory syncytial vírus) ellen. Az RSV vírus gyermekeknél igen gyakran okoz enyhe vagy akár súlyos lefolyású légúti fertőzést, amelyek közül az utóbbi jelentősen növeli a gyermekkori asztma kialakulásának kockázatát.

A kísérlet során egerek bevonásával vizsgálták a kutyás háztartásból származó házipor és az RSV- fertőzés közötti összefüggést. Az egereket három csoportra osztották: két csoportot RSV vírussal fertőztek meg, de míg az első csoport egyedeivel a fertőzést megelőzően kutyás háztartásból származó háziport etettek, addig a másik csoport nem érintkezett ilyen porral. A kontrollcsoportot RSV-vel nem fertőzött állatok alkották.

Az eredmények a kutyatartás jótékony hatásait igazolták: kiderült, hogy a "kutyás" port fogyasztó egerek nem produkálták az RSV-fertőzés gyulladással és váladékképződéssel járó tüneteit, és emésztőrendszerük baktériumflórájának összetétele is jelentős mértékben eltért a porral nem érintkező egyedekétől.

A baktériumfajok azonosítása és a védőmechanizmus hátterének pontos feltérképezése segíthet megérteni a mikrobák szerepét az allergiás megbetegedések lefolyásában, megnyithatja az utat az RSV elleni mikroba-alapú terápiák előtt. Ha a kutatók sikerrel járnak, eredményeik segíthetnek visszaszorítani a számos család életét megkeserítő, gyermekkorban kialakuló asztmás megbetegedések.

KAPCSOLÓDÓ CIKK