Okostelefonon lehet jelenteni a parlagfüvet

Vágólapra másolva!
Várhatóan már idén nyáron lehet fotókat beküldeni, amelyhez egy alkalmazás társítja a földrajzi koordinátákat. Június 30-a után büntetnek.
Vágólapra másolva!

Magyarország jelenleg Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa, a szántóterületek több mint 5 százalékát borítja a növény, és minden ötödik magyarnak vannak allergiás tünetei. A legfertőzöttebb Somogy, Bács-Kiskun déli része, valamint Szabolcs megye.

Túlnyomórészt a frissen aratott gabonatarlókat veri fel a parlagfű, aratás után ugyanis a csírák fényt kapnak, gyors növekedésnek indulnak. "Magyarországon körülbelül 1,5-2 millió hektár gabonaföld van, amihez ha hozzávesszük még a repcét is, több mint 2 millió hektárnyi területet érint a parlagfű. Ez ellen lehetne úgy védekezni, ha aratás után a tarlót tárcsáznák a gazdák" - mondja Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnökhelyettese. "A szárvágással ellentétben ugyanis a tárcsázás felgyorsítaná a gyomnövények növekedését, amelyek aztán már vegyszeres kezeléssel eltávolíthatóak lennének."

A telektulajdonosoknak, illetve bérlőknek június 30-ig kell eltávolítaniuk földjükről a parlagfüvet, ezt követően a hatóság büntet. A büntetési tételek 15 ezer és 5 millió forint között lesznek. Akit ismételt szabályszegésen kapnak, az a korábbi büntetés másfél-kétszeresére számíthat. "Akit egyszer már büntettek, számíthat újabb ellenőrzésre" - mondja Jordán.

A június 30-ai határidő oka a parlagfű virágzásának, majd pollenszórásának megakadályozása. Bár a tankönyvek szerint a növény mostanra még nem érte el a bimbós állapotot, a virágzás körülbelül július közepétől, második felétől lenne aktuális, már most lehet találni olyan példányt, amely virágzik.

30-40 év fegyelemre lenne szükség a kiirtásához

A parlagfű elsősorban azokon a területeken jelenik meg, ahol rendszeres talajmunkát végeznek, illetve sérül a természetes növényborítás. Kiirtása 30-40 év fegyelmezett munkát igényelne, ugyanis az elszórt magok eddig csíraképesek, igaz, az első 3-5 évben kikel a magok több mint 90 százaléka. "Sajnos 2-3 év fegyelmezett irtás után, ha valaki egy évet lazábbra vesz, újra visszacsúszhat a kiinduló állapotba" - mondja Jordán László.

A parlagfűirtás hatékony módszere a növény gyomlálása, kapálása és folyamatos kaszálása. Fontos, hogy a kaszálás rendszeresen történjen, és a megfelelő magasságban, a gyökérnyaki résznél vágják le a növény szárát. Az egyik leghatékonyabb védekezés a gyeptelepítés, mivel a zárt növényborítás ellehetetleníti a parlagfű életterét.

A jelenleg elfogadás alatt álló parlagfű elleni rövid és középtávú védekezési akcióterv szerint a parlagfűkérdés a jövőben része lenne az alaptantervnek az oktatás valamennyi szintjén.

Hamarosan okostelefonnal is lehet bejelentést tenni

Várhatóan még ebben a szezonban elindul az az automatikus parlagfűbejelentő rendszer, amellyel egy okostelefonos alkalmazás segítségével, illetve interneten keresztül lakossági bejelentést lehet tenni a parlagfüves területekről. A terv szerint - ügyfélkapus regisztráció után -fényképeket lehet majd beküldeni, amelyhez az alkalmazás társítja a földrajzi koordinátákat.

Jelenleg bejelentést írásban vagy elektronikus úton lehet tenni a körzeti földhivataloknál, illetve az önkormányzatok jegyzőinél. A bejelentésnek tartalmaznia kell a település megnevezését, a terület pontos meghatározását és a beazonosítást segítő tereptárgyak megnevezését. Ajánlott megadni azt is, hogy mezőgazdasági területről van-e szó, fedett-e valamilyen kultúrnövénnyel, esetleg kaszált vagy tarló. Ugyancsak ajánlott a parlagfű magasságának megadása, valamint ha van rá mód, a GPS-koordináták megadása.

Hogyan ismerhető fel a parlagfű, és mivel téveszthető össze?

A parlagfű dúsan elágazó, felálló szárú, terebélyes gyomnövény. Akár 1,5-2 méter magasra is megnőhet. Különösen mélyen szeldelt leveleiről ismerhető fel. A kertekben könnyen össze lehet téveszteni a büdöskével vagy a paradicsommal, illetve egy másik gyomnövénnyel, a fekete ürömmel. Ez utóbbitól az különbözteti meg, hogy az üröm leveleinek hátoldala ezüstös színű, míg a parlagfűé friss zöld színű.