Igazolták, hogy a spenóttól tényleg erősebbek leszünk

2012.06.26. 11:20

Svéd kutatók egy friss tanulmányban igazolták, hogy a leveles zöldség valóban erősít.

A stockholmi Karolinska Intézet kutatói végre bizonyítékokkal is alá tudták támasztani, hogy a spenóttól valóban dagadnak az izmok: a spenótban és számos más zöldségben természetes állapotban megtalálható nitrát ugyanis erősíti az izmokat.

A Journal of Physiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz egerek ivóvízébe tettek nitrátot egy héten át, majd megvizsgálták izomfunkcióikat, és összehasonlították olyan egerekével, amelyek étrendjükben nem kaptak nitrátot. "A nitrátot fogyasztó egerek izmai jóval erősebbek voltak" - állapították meg közleményükben.

Andres Hernandez, a kutatók egyike elmondta, hogy a kísérleti egerek annyi nitrátot kaptak, amennyi embernél napi 20-25 dekagramm spenót elfogyasztását jelentené. A változásokat csak a gyors összehúzódású izmokban tapasztalták, a lassan összehúzódó izmokban nem. Az úgynevezett gyors izmokat a nagyobb intenzitást és erőt igénylő testmozgás közben használjuk.

A későbbiekben azt is megvizsgálták, hogy pontosan mi történt az egerek testében a nitrát hatására. Kiderült, hogy a nitrát növelte az izomban két fehérje mennyiségét, amelyek a kalcium tárolásában és kibocsátásában játszanak szerepet. Ez utóbbi nélkülözhetetlen az izmok összehúzódásához.

Mint Hernandez rámutatott, minél több kalcium szabadul fel a fehérjék közreműködésével, annál erősebb izomösszehúzódás érhető el. Embernél ez azt jelenti, hogy a nitráttartalmú leveles zöldség elfogyasztása után lehetséges, hogy nagyobb súlyt tud valaki felemelni vagy gyorsabban fut fel a dombra.

Hernandez szerint egyúttal az állóképességet, kitartást is növeli a nitrát, mert nem kell olyan gyakran összehúzódniuk a gyors izmoknak, amelyek egyébként gyorsabban fáradnak ki, mint a többi izom.

A kutatók a továbbiakban azt vizsgálják meg, hogy az izomgyengeséggel vagy izombetegségekkel élő emberek számára milyen következményekkel járhat a nitrát fogyasztása, növelhető-e ezen a módon izomerejük.

KAPCSOLÓDÓ CIKK