Mi áll a szex közbeni fejfájás hátterében?

Vágólapra másolva!
Egy 24 éves indiai fiatalember furcsa jelenségre lett figyelmes: két éven át valahányszor pornót nézett, olyan erős fejfájás tört rá, hogy sürgősen abba kellett hagynia az izgató képsorok tanulmányozását.
Vágólapra másolva!

Az Archives of Sexual Behavior című szaklap online kiadásában közzétett tanulmány arról számolt be, hogy a páciens fájdalomérzete fokozatosan alakult ki: a pornófilm-nézés első 5 percében jelentkezett először, majd folyamatosan erősödve 8-10 percen belül érte el a tetőpontját.

Ez a nemi vágy növekedésével egyre intenzívebbé váló fájdalomérzet a szexuális tevékenységhez kötődő kétféle fájdalom közül a ritkábban előforduló - mondta el a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem neurológusa.

Jóval gyakoribb az orgazmus kapcsán jelentkező hirtelen és igen erős fejfájás, amely meglehetősen sok esetben jelentkezik - bár a nagy esetszám annak is tulajdonítható, hogy amíg egy egyszerű fejfájást általában nem jeleznek az orvosoknak, addig a szexuális tevékenységhez kötődő fájdalomérzet jobban megijeszti az elszenvedőjét, így nagyobb eséllyel fordul vele szakemberhez.

Az emberek egy százalékát érinti

A szexhez kapcsolódó primer fejfájás rejtélyére egyelőre nem sikerült fényt deríteni, az orvosok nem tudják annak pontos okát. Többen azt feltételezték, hogy a szex közben megfeszülő nyaki és állkapocs környéki izmok okozhatják, más szakemberek szerint a szexuális tevékenységre abnormális mértékben reagáló agyi erek állnak a jelenség hátterében.

Az egyébként kitűnő egészségi állapotnak örvendő fiatal indiai informatikus esetét a kutatók azzal magyarázzák, hogy a pornográf tartalom hatására fokozott érzelmi állapotba kerülő szervezet állkapocs környéki és arcidegeiben olyan változás következik be, amely fokozza a fájdalomérzetet.

A szex során jelentkező primer fejfájás az emberek nagyjából 1 százalékánál jelentkezik valamely életszakaszban, és túlnyomórészt férfiaknál alakul ki. Az esetek mintegy felénél migrénes panaszokat is regisztrálnak, de egyelőre nem tisztázott, hogy van-e összefüggés a kétféle fájdalom között. Ha igen, akkor kérdéses, hogy melyik növelheti a másik kialakulásának valószínűségét, de az is elképzelhető, hogy mindkettőtől független, a szakemberek elől rejtve maradó okok állhatnak a háttérben.

A jó hír az, hogy a fájdalmak a legtöbb embernél pár hónap elteltével nyomtalanul eltűnnek, és amíg fennállnak, az orvosok általában fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel tudnak segíteni a szenvedőkön.