Ne tölgyfa árnyékába feküdjünk a strandon

Vágólapra másolva!
Meleg vizes medencékben gyorsan szaporodnak a nemi betegséget okozó gombák és baktériumok, ezért strandolás után mindig ajánlott az alapos tisztálkodás. A hideg vizes medencékben általában nem a víz okozza a problémát, hanem a zuhanyzó vagy a strand kövezete közvetíti a fertőző kórokozókat.
Vágólapra másolva!

A strandokon, uszodákban és termálfürdőkben a baktériumok, a vírusok, a gombák és egyéb élősködők jelentik a fő kockázatot, néhány alapszabály betartásával azonban minimálisra csökkenthető a fertőzés veszélye.

Dr. Rozgonyi Ferenc, a Semmelweis Egyetem Bőr, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának mikrobiológiai diagnosztikai és tudományos szaktanácsadó professzora szerint az egyik ilyen alapszabály, hogy semmilyen sérüléssel nem szabad strandra, uszodába vagy termálfürdőbe menni. Nemcsak a nagyobb sebekkel, hanem a kisebbekkel sem: például ha valaki elvágta az ujját, lehorzsolta a térdét, vagy van egy berepedés két lábujja között. Ezek a fertőzés kapui - áll a Semmelweis Egyetem sajtóközleményében.

Nem a medence, hanem a zuhanyzó a gyenge pont

A szakember szerint a hideg vizes medencéknél nem elsősorban a víz okozza a problémát - hiszen azt fertőtlenítik, és a klór pusztítja a kórokozókat -, hanem a medence partja, a strand kövezete és a zuhanyzó. Ezeken a területeken könnyen kerülhet a bőrre baktérium vagy gomba, ami a sebbe vagy a sérülésre jutva fertőzést okoz. Ha valaki gombás lábbal beáll a zuhanyozóba, akkor az utána következő megfertőződhet - olvasható a sajtóanyagban.

Mindezek miatt is nagyon fontos a lábmosó használata, amely megakadályozza, hogy kosz kerüljön a medencébe és fertőtleníti is a lábat. A zuhanyozóban pedig ajánlott papucsban beállni a víz alá. Általános jó tanácsként dr. Rozgonyi Ferenc azt javasolja, hogy a strandon vagy a fürdőben mindenki csak a saját papucsát használja, csökkentve ily módon a bakteriális és gombás fertőzések kockázatát.

Strandolás után ajánlott a kullancsvizit

Dr. Rozgonyi Ferenc hangsúlyozta: ha valakin nincs sérülés, akkor is van ugyan esély a megfertőződésre, de lényegesen kisebb. A kórokozók igyekeznek megtapadni a bőrön, a szőrzeten és a nyálkahártyákon, de ha valaki strandolás után alaposan és rendszeresen tisztálkodik szappannal és folyóvízben, akkor ezek nem okoznak bajt.

A lehetséges veszélyforrások közt említette azt is, ha valaki megsérül sportolás közben a strandon. Amennyiben ez megtörténik, mindképpen orvoshoz kellene vinni, mert- például a trágyás-földes-poros pályán - a tetanusz baktérium spórája is bekerülhet a sebbe.

Aki tölgyfa alá fekszik árnyékba a strandon, illetve bárhol, sokkal nagyobb eséllyel kap kullancsot mint más fa alatt. A kullancs pedig számos kórokozót hordozhat és csípésével, nyálával fertőzi a szúrt-csatornát, s onnan a kórokozó a vérbe, majd az agyhártyára kerülhet és gyulladást okozhat. Érdemes strandolás után megvizsgálni a testet, nincs-e rajta kullancs, s ha van eltávolítani.

A meleg vizes medencékben könnyű nemi fertőzést kapni

Az egyetemi tanár a meleg vizes medencékkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekben minden széklettel szóródó baktérium és vírus egy bizonyos ideig életben marad, sőt - ha szerves anyagok is kerülnek a 30-38 C fokos vízbe - akkor a baktériumok gyorsan el is szaporodnak. Az ilyen baktériumok vagy vírusok a lenyelt vízzel hasmenést okozhatnak.

A szakember szerint a termálvizeket fertőtlenítik ugyan bizonyos módszerekkel, ennek ellenére könnyű fertőzést kapni: Ha olyan ember megy a meleg vízbe, akinek valamilyen nemiszervi fertőzése van, megfertőzhet másokat is, a nemi betegségeket okozó baktériumok ugyanis itt szintén elszaporodhatnak és fertőzést okozhatnak. A női nemi szervek külső részén elsősorban az un. sarjadzó gombák - főleg a Candida albicans - okozhatnak fertőzéseket, illetve a fehér folyás kórokozója a Trichomonas vaginalis is életben maradhat a meleg vízben egy darabig.

Dr. Rozgonyi Ferenc szerint a meleg vízben leginkább azok vannak veszélyben, akik hosszú időt töltenek a medencékben, és utána egyáltalán nem, vagy csak sima vízzel mosakodnak meg. A megfelelő higiénés állapotú fürdőhelyeken a strandolás utáni alapos tisztálkodással viszont minimálisra csökkenthető a fertőzés kockázata.