Hogyan fokozható a hipnotizálhatóság?

Vágólapra másolva!
Brit neurológusok tudatmódosító szerek bevetésével próbálják növelni a hipnózisra való fogékonyságot, hogy minél jobban megértsék az agyban hipnózis során végbemenő változásokat.
Vágólapra másolva!

A neurológus szakemberek régóta próbálják megfejteni a hipnózis során az agyban végbemenő folyamatokat, azonban nincsenek könnyű helyzetben: az emberek alig 10 - 15 százaléka hipnotizálható hatékonyan. Nagyjából ugyanennyien vannak, akik egyáltalán nem hipnotizálhatók, a többiek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

A hipnóziskutatók ráadásul nem tartoznak a tudóstársadalom feltétel nélkül elfogadott tagjai közé, főleg ha a tudatmódosító szerek és a hipnotizálhatóság közti összefüggéseket tanulmányozzák - mondta el legújabb vizsgálatáról az Oxfordi Egyetem hipnóziskutatója. Pedig szerinte számtalan kiaknázatlan lehetőséget rejt a hipnózis-terápia, amennyiben a páciens erre kellőképpen fogékony. Ezért lenne felbecsülhetetlen segítség, ha sikerülne a hipnotizálhatóságot valamilyen eszközzel mesterségesen fokozni - hangzott el a héten egy brit konferencián.

Altatógáz, alkohol

Az eddigi eredmények szerint a hipnotizálhatóság (hipnábilitás) fokozására alkalmas például a dinitrogén-oxid, amely az altatásra és érzéstelenítésre használt gáz alkotóeleme. A dinitrogén-oxid hatására 25 százalékkal nőtt a hipnózisra való fogékonyság, de szerényebb mértékű sikert eredményezett az oxitocin hormon alkalmazása is.

Valószínűleg nem meglepő, hogy az alkohol is képes a hipnotizálhatóságot fokozni: körülbelül három korsó sörnek megfelelő alkoholmennyiség már elegendő ahhoz, hogy az illető hipnózisra való fogékonysága kimutatható mértékben növekedjen. A szakemberek szerint mindez azért lehetséges, mert az alkohol hatására jelentősen csökken a cselekvés tudatossága.

A hipnózis potenciálisan kedvező hatása és széleskörű terápiás alkalmazhatósága ellenére eléggé megosztja az embereket. Hiába használják régóta - egyéni vagy csoportos formában - terápiás céllal szorongások, depresszió vagy függőségek gyógyítására, a szkeptikusok szerint a hipnózis által kiváltott jelenség akkor sem több, mint egyfajta engedelmesség, amelynek során az erre fogékony emberek követik egy szuggesztív személy utasításait.

Itt elolvashatja, milyen tapasztalatokat szereztek munkatársaink egy korábbi csoporthipnózis során.