Feltárták az Alzheimer-kór legelső jeleit

Vágólapra másolva!
Akár évtizedek is eltelhetnek az agyban bekövetkező első elváltozások megjelenése és az Alzheimer-kór diagnosztizálása között, ezért különösen fontos lehet ezeknek a korai jeleknek a felismerése.
Vágólapra másolva!

A Washingtoni Egyetem orvostudományi karának munkatársai minden eddiginél részletesebben térképezték fel az Alzheimer-kór lefolyását. Eredményeiket július 11-én tették közzé a New England Journal of Medicine című szaklapban.

A dominánsan öröklődő Alzheimer-kór kutatására létrejött DIAN nemzetközi hálózathoz tartozó szakemberek olyan előrejelző tüneteket kerestek, amelyek segítségével már igen korai stádiumban diagnosztizálható lenne ez a sokakat érintő megbetegedés.

A vizsgálatban 128 olyan személy vett részt, akinek a családjában előfordult már a kór, vagyis genetikailag hajlamos volt annak kialakulására: 50 százalék eséllyel örökölte az Alzheimer-kórra jellemző háromféle genetikai mutáció valamelyikét. E mutációk következtében akár szokatlanul fiatal korban is kialakulhat a betegség.

Lassan alakul ki

A résztvevők szüleinek kórtörténetét részletesen elemezve sikerült feltérképezni a betegség fejlődését, az agyban zajló, végső stádiumban memóriavesztéshez és szellemi hanyatláshoz vezető folyamatok időbeli alakulásának részleteit. E változások közül a legkorábbi - az agy-gerincvelői folyadék szintjének csökkenése - akár 25 évvel a betegség várható kifejlődése előtt jelentkezik. A megfelelő markerek meghatározásán keresztül így olyan célzott laboratóriumi vizsgálatokat lehet elvégezni, amelyek alapján évtizedekkel korábban el lehet kezdeni a megelőző kezelést - mondta el a kutatás vezetője.

Az Alzheimer-kórra jellemző szövettani elváltozások, az idegsejtekben keletkező plakkok is már 15 évvel a memóriaproblémák megjelenése előtt kimutathatók, így olyan kezelések vethetők be, amelyekkel eltávolíthatók a plakkok, vagy gátolható a kialakulásuk. A plakk-keletkezés monitorozása mellett fontos az Alzheimer-kórra jellemző biomarkerek rendszeres ellenőrzése, hiszen ezek segítségével követhető a szervezetnek a terápiára adott kedvező vagy kedvezőtlen válasza.

A szakemberek két fontos markert emeltek ki: az egyik az agy glükózfelhasználásának csökkenése, amivel egyidejűleg enyhe, Alzheimer-specifikus memóriaproblémák is megjelenhetnek. A másik jelző a tau fehérje szintjének megemelkedése az agyban, ami már 15 évvel a tünetek kialakulása előtt is észlelhető.

Agyserkentő koktéllal a szellemi frissesség megőrzéséért

Egy másik kutatócsoport a Journal of Alzheimer's Disease szaklapban megjelent cikkben három természetes vegyületből (kolin, uridin és omega-3 zsírsav) álló "turmixot" javasol a szellemi képességek javítására és az agy védelmére.

Az italkeverék előnyös hatását EEG-vizsgálatokkal igazolták. Kolint elsősorban a tojás, a húsok és az olajos magvak tartalmaznak, az omega-3 zsírsav kitűnő forrása a tengeri hal, a tojás, a lenmag és a szabadon legeltetett állatok húsa. Az uridint a máj és a vese termeli, és néhány élelmiszerben a ribonukleinsav (RNS) egyik összetevőjeként található meg.