Nem mindegy, melyik hónapban születünk

Vágólapra másolva!
Egy új kutatás eredményei azt mutatják, hogy az ősszel született babák nagyobb eséllyel érik meg századik születésnapjukat.
Vágólapra másolva!

Az, hogy valaki melyik hónapban születik, komoly hatással lehet a fejlődésére (méhen belül és kívül egyaránt), de kihat a viselkedésére, sőt a várható élettartamára is - derül ki a Chicagói Egyetem kutatóinak tanulmányából. Eredményeik szerint nagyobb eséllyel érik meg századik életévüket azok, akik szeptemberben, októberben vagy novemberben születnek, mint az év többi hónapjában világra jövők.

Már korábbi vizsgálatok során is megállapították, hogy az őszi hónapokban született babák a többieknél hosszabb életre számíthatnak, azonban nem tudták egyértelműen meghatározni, hogy ebben mekkora szerepe lehet az illető életkilátásait jelentősen befolyásoló társadalmi és gazdasági körülményeknek. A Journal of Aging Research tudományos magazinban megjelent tanulmány szerzői ismét arra a következtetésre jutottak, hogy az őszi babák jobb életkilátásokkal rendelkeznek.

Leonyid Gavrilov és Natalia Gabrilova több mint 1500, a századik életévét betöltött, az Egyesült Államokban élő ember adatait vizsgálták, akik 1880 és 1895 között születtek. A vizsgálatba bevont idősek születési és halálozási adatait összehasonlították a testvérek és házastársak adataival, hogy hasonló gyermek-, illetve felnőttkori életkörülmények mellett megfelelő kontrollcsoporthoz jussanak.

Az eredmények szerint a száz évet megérők leginkább az őszi hónapokban születtek, és ezt nem az okozza, hogy több gyermek született az évnek ebben az időszakában: nem regisztráltak ugyanis kiugróan magas születésszámot az őszi időszakokban. Úgy tűnik viszont, hogy a tavasz és a nyár nem igazán kedvező: a legkevesebb matuzsálem márciusban, májusban és júliusban látta meg a napvilágot.

A kora gyerekkorban elkapott fertőzésekkel magyarázható?

A jelenség okaira most sem sikerült fényt deríteni, de a kutatók azt feltételezik, hogy a kora gyermekkorban elkapott, szezonális jellegű fertőzéseknek lehet ebben szerepük, továbbá a bizonyos időszakokban fellépő vitaminhiány és az ingadozó hormonszint is befolyásoló tényezőnek tűnik.

Az amerikai százévesek körében megfigyelt hónap-elolszláshoz nagyon hasonlót találtak korábban német kutatók egy Észak-Rajna -Vesztfália tartományban végzett vizsgálatban, ami azt mutatja, hogy Gavrilovék megfigyelései nem csak az általuk vizsgált populációban érvényesek.