Három lépfene (anthrax) megbetegedést regisztráltak Németországban az utóbbi hetekben, mindhárom beteg heroint használó kábítószerfüggő, egyikük meghalt. Az esetek arra utalnak, hogy a 2010-ben lecsengett járvány után ismét fertőzött heroin kerülhetett forgalomba - figyelmeztetnek a hatóságok.

Két heroinhasználó Bajorországban, egy pedig Berlinben betegedett meg lépfenében. A fertőzés okozója ugyanaz a baktériumtörzs, amelyet még 2009-ben azonosítottak szennyezett heroinban Nagy-Britanniában.

A Robert Koch szövetségi közegészségügyi intézet szerint a betegség felbukkanásának nincs lakossági kockázata, mert a fertőzés nem terjed emberről emberre. Ugyanakkor az esetek arra utalnak, hogy ismét forgalomba kerülhetett heroin abból a szennyezett szállítmányból, amely a 2009/2010-es járványt okozta. Akkor Skóciában 119 lépfene megbetegedés fordult elő heroinhasználók között. További öt esetet Angliában, két esetet pedig Németországban regisztráltak. A betegségben négyen haltak meg.

Az utóbbi hetekben nem csak németországi kábítószeresek fertőződtek meg a biológiai fegyverként is használt anthraxtól; francia sajtójelentések szerint az előző héten Dél-Franciaországban is kórházba került egy heroinfüggő lépfene fertőzés miatt.

A lépfene elsősorban állatokat támad meg, de emberre is átterjedhet, rendszerint fertőzött állatokkal vagy fertőzött állatokból származó termékekkel történő érintkezés révén.

A bűnügyi hatóságok szerint a kórokozó akkor kerülhetett a kábítószerbe, amikor a származási helyről Nyugat-Európa felé indították. Előfordulhat, hogy a kábítószert fertőzött teherhordó állatra rakodva szállították, és az is lehet, hogy fertőzött állat irhájába rejtve csempészték.