Évente 800-an halnak meg szoláriumozás miatt Európában

szolárium, egészség, 
Évente 800-an halnak meg szoláriumozás miatt Európában, bőrrákos megbetegedés, melanoma, illusztráció
Vágólapra másolva!
A szoláriumok közel 800 halálos kimenetelű bőrrákos megbetegedést okoznak évente Európában, és a készülék használóinál 20 százalékkal magasabb a melanóma kialakulásának a kockázata a British Medical Journal című brit orvosi folyóiratban szerdán megjelent tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

A 18 európai országban évente diagnosztizált 64 ezer melanóma-megbetegedés (a bőrrák legsúlyosabb fajtája) között 3438, azaz 5,4 százalék a szoláriumok használatával kapcsolatos - derül ki a lyoni Nemzetközi Megelőzési Kutató Intézet (IPRI) és a milánói Európai Onkológiai Intézet (EIO) által elvégzett metaelemzésből.

A témával foglalkozó 27 tanulmányt feldolgozva a két intézet kutatói úgy vélik, hogy körülbelül 20 százalékkal megnőtt a melanóma kockázata azoknál, akik legalább egyszer használták a mesterséges ibolyántúli sugarakat kibocsátó barnító készülékeket. A melanóma kialakulásának kockázata megduplázódott azoknál, akik 35 éves kor alatt használták a szoláriumot - mutatnak rá a kutatók, akik szerint elkerülhető a bőrrák, ha valaki tartózkodik ilyen berendezések használatától.

Forrás: AFP
A melanóma kialakulásának kockázata megduplázódott azoknál, akik 35 éves kor alatt használták a szoláriumot

A kutatók szerint a szoláriumok káros mellékhatásainak megelőzéséhez határozottabb intézkedésekre van szükség. Emlékeztettek, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy korlátozzák a kiskorúak szoláriumhasználatát, és tiltsák be az ellenőrzés nélkül működő szoláriumokat.

"Ha rövid távon nem csökken lényegesen a kamaszok és a fiatal felnőttek szoláriumhasználata, határozottabb intézkedésekre van szükség, olyanokra, amelyeket például Brazíliában hoztak meg, amikor 2009-ben betiltották a nyilvános szoláriumok működését".

A WHO szerint a melanóma a világszerte leggyakrabban előforduló daganatos betegség, előfordulása az elmúlt 40 évben a világ fehér bőrű lakosainak 3 százalékáról 7 százalékra nőtt, elsősorban a napozási szokások miatt. Ha korai stádiumban fedezik fel a betegséget, jól gyógyítható, az áttétes stádiumban viszont már igen nehéz a kezelése.