Az elmúlt öt olimpia adatainak áttekintéséből kiderült, hogy az ötkarikás játékokon résztvevő atléták közel tizede küzd valamilyen krónikus légzőszervi betegséggel, főleg asztmával.

Az olimpián résztvevő atléták több mint 8 százaléka szenved krónikus légzőszervi betegségben, elsősorban asztmában vagy légúti hiperreaktivitásban - derült ki nemrég a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatójának vizsgálatából. Ezek az állapotok a tapasztalatok szerint idősebb korban jelentkeznek a sportolóknál, ami a szakember szerint arra utalhat, hogy kialakulásában komoly szerepet játszik az éveken át a szabadban végzett megerőltető edzés, valamint a hideg vagy szennyezett levegő beszívása.

A kutató a 2002 és 2010 közötti időszakban megrendezett összesen 5 téli és nyári olimpia résztvevőinek adatait tanulmányozta. Ezekből kiderült, hogy az élsportolók több mint 8 százaléka használt az asztma enyhítésére szolgáló, úgynevezett béta-2 agonistát tartalmazó készítményt. Az ilyen jellegű inhalátorok használatát 2001 óta kötelező bejelenteni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál; a döntést nem doppingellenes intézkedésként, hanem az atléták egészségének megőrzése érdekében hozták.

Az asztmások gyakrabban dobogósak

A 8 százalékos előfordulási arány azt jelenti, hogy az atléták életét a légúti betegségek keserítik leginkább. A belélegzett, sokszor nagyon hideg levegő hosszú távon károsíthatja a légutakat, a sportágtól függ azonban, hogy a sportoló mennyi ideig tartózkodik szabad levegőn - olvasható a British Journal of Sports Medicine cikkében. Az eredményekből az is kiderült, hogy a nyári olimpiákon sokkal gyakrabban fordul elő asztma vagy légúti hiperreaktivitás azoknál, akik valamilyen állóképességi sportot, például maratonfutást űznek.

Érdekes módon az asztmával küzdő atléták a statisztikák szerint sorra legyőzik társaikat, és rendszerint a dobogó legfelső fokára állhatnak. A jelenség oka egyelőre nem ismert, és nincs tudományos bizonyíték arra sem, hogy az asztmaellenes szer befolyásolná pozitívan teljesítményüket. Az ausztrál kutató szerint állhat a háttérben genetika, de az is elképzelhető, hogy a legkeményebben edzők amellett, hogy megkapják méltó jutalmukat, "kellemetlen mellékhatásként" felnőtt korukra éppen a kemény edzésektől lesznek asztmásak.