A fájdalomcsillapító gyógyszerekhez könnyű hozzászokni, ezért a természet adta lehetőségeket is érdemes kihasználni. A gyümölcsök-fűszerek fájdalommérséklő hatásosa azonban nagyban függ az étrendtől: ahhoz, hogy igazán hassanak, a gyulladást felerősítő ételeket száműzni kell az étrendből.

Világszerte egyre többen szenvednek krónikus fájdalomtól - elsősorban hátfájástól, ízületi fájdalmaktól, illetve visszatérő, tartós fejfájástól. A fájdalomcsillapító gyógyszerek átmenetileg enyhítik a kínokat, ám könnyen hozzászokást is eredményezhetnek.

Segíthetnek azonban a fájdalmat enyhítő élelmiszerek, feltéve, ha a fájdalomtól küzdő vállalja, hogy alapjaiban átalakítja étrendjét, és többek között felhagy a gyulladásos folyamatokat fenntartó és felerősítő élelmiszerek fogyasztásával. Az alábbi összeállításban felsorolt zöldségek-gyümölcsök és fűszerek akkor hatásosak tartósan, ha párhuzamosan az étrendből kikerülnek a készételek, valamint a finomított szénhidrátok. Ez utóbbi kategóriába tartoznak a tészták, a kenyerek (különösen a fehér kenyér), a sütemények vagy a cukros gabonapelyhek.

Cseresznye: ízületi gyulladásra, köszvényre, izomfájdalmakra
Ajánlott adag: napi 45 szem

A cseresznyében található antociánok erőteljes antioxidánsok. Nem csak a gyulladásos folyamatok kialakulását akadályozzák meg, a fájdalomérzetet fenntartó enzimek termelődését is gátolják - csakúgy, mint például az aszpirin. A kutatások szerint egy tál cseresznye reggelire akár 25 százalékkal csökkenti a gyulladást jelző markerek értékét. Egy másik vizsgálat szerint azok a hosszútávfutók, akik hét nappal egy verseny előtt naponta kétszer 3 deciliter cseresznyelét fogyasztottak, kisebb izomfájdalomról számoltak be a verseny után.

Gyömbér: migrénre, köszvényre, izomlázra
Ajánlott adag: napi egynegyed teáskanál

A gyömbért hagyományosan gyomorfájdalmak, tengeri betegség és hányinger ellen alkalmazták. A bélgázok lebontásával és egy, a bélben található, hányást serkentő receptor gátlásával fejti ki e hatását. Az új kutatások szerint azonban aszpirinszerű hatása is van: gyulladásgátlóként enyhíti a migrént, a köszvényt és az izomfájdalmakat.

A gyömbér számtalan módon felhasználható: belereszelhető gyümölcslevekbe, turmixba, ázsiai ételekbe, de fogyasztható teaként is. Ilyenkor érdemes vékony szeletekre vágni, és 10-15 percen keresztül főzni a teavízben.

Áfonyalé: gyomor- és bélfekélyre
Ajánlott adag: napi egy pohár

A fekélyek kialakulásának alapja a Helicobacter pylori baktérium túlszaporodása. A kórokozó a gyomor és a vékonybél védőrétegét támadja meg. Hagyományos gyógymódja az antibiotikum, de áfonyalével a kórkép meg is előzhető, ugyanis a gyümölcs meggátolja a kórokozó megtapadását a gyomor védőfalán. Három héten keresztül napi egy pohár áfonyalé a H. pylori fertőzések csaknem 20 százalékát számolja fel - gyógyszer nélkül. Fontos tudni azonban, hogy csak a százszázalékos gyümölcslé hatásos, a cukrozott lé felerősíti a szervezet gyulladásos folyamatait. Aki túl töménynek találja, hígíthatja vízzel.

Lazac, hering, szardínia: hát- és nyakfájásra, ízületi fájdalmakra
Ajánlott adag: heti 2-3 alkalommal

A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak megakadályozzák az erek elmeszesedését, így biztosítják többek között, hogy a porckorongokhoz megfelelő mennyiségű oxigén és egyéb tápanyag jusson el. E tápanyagok hiányában a porckorongok idővel egyre sérülékenyebbek.

Az omega-3 zsírsavak gátolják továbbá a gyulladásos folyamatokat az erekben és az idegekben, valamint védik a szívet, és javítják a hangulatot is - ami a fájdalomérzet szempontjából szintén nem elhanyagolható, hiszen a rosszkedvű ember erősebbnek éli meg a fájdalmat, mint a kiegyensúlyozott.

Fájdalomcsillapításhoz azonban jelentős mennyiségű omega-3 zsírsavat kell fogyasztani, ehhez pedig táplálékkiegészítőre lehet szükség: a Surgical Neurology című szaklapban megjelent vizsgálat napi 1200 mg vagy ezt meghaladó mennyiségű omega-3 zsírsav esetén igazolta a háti és nyaki fájdalmak mérséklődését.

Forrás: AFP

Kurkuma: ízületi fájdalomra, vastagbélgyulladásra
Ajánlott adag: napi egy teáskanál

Az ajurvéda évezredek óta alkalmazza a curryt fájdalomcsillapításra, illetve emésztési panaszokra. A curry fűszerkeverék egyik alapfűszere, a kurkuma azonban gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik: mérsékli az ízületi gyulladásokat, és az idegrendszerre is előnyös hatású.

Aki nem kedveli a curryt, a kurkumát önmagában is rászórhatja salátára, párolt zöldségre, vagy belekeverheti joghurtba. A kurkumában található kurkumin - ez az a vegyület, amely az ízületi fájdalmat mérsékli - felszabadulását elősegíti, ha az ételben fekete bors is található.

Joghurt: irritábilis bél szindrómára
Ajánlott adag: napi egy-két doboz

A probiotikus hatású - hasznos baktériumokat tartalmazó - joghurtok enyhítik a gyomor- és bélfájdalmakat, mérséklik a gyulladásos folyamatokat, és a felfújódásra is gyógyírt jelentenek.

Kávé: fejfájásra
Ajánlott adag: napi két eszpresszónyi koffein

A kávé szűkíti az ereket, ezek kitágulása ugyanis fejfájást idézhet elő. Ezentúl a koffein felerősítheti a fájdalomcsillapító gyógyszerek hatását is. Fontos tudni azonban, hogy a kávé csak akkor működik fejfájás-csillapítóként, ha valaki nem rendszeres kávéfogyasztó, azaz a szervezete nincs hozzászokva a koffeinhez.

Forrás: AFP

Menta: irritáblis bél szindrómára, fejfájásra
Ajánlott adag: napi egy pohár tea

A mentalevéltől friss lesz a lehelet, de a mentaolaj enyhíti az izomgörcsöket is, emiatt hatásos a görcsökkel járó irritábilis bél szindróma esetén. A mentaolaj csillapítja a fejfájást is: ebben az esetben a halántékra vagy a csuklóra csöpögtetett esszenciális olajat érdemes belélegezni.

Csípős paprika: köszvényre
Ajánlott adag: napi fél teáskanálnyi por

A csípős paprikában, chiliben található kapszaicin a fájdalomérzékelő receptorokat célozza meg. A hagyományos szájon át történő fogyasztása mellett használhatunk kapszaicin tartalmú krémeket is, amelyek célzottan alkalmazhatók a problémás területeken.