Egyre több gyermek születik gyógyszerfüggőnek

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban az elmúlt tíz évben ugrásszerűen nőtt azoknak az újszülötteknek a száma, akik már világrajövetelük pillanatában gyógyszerfüggőségben szenvedtek: a méhen belül eltöltött idő alatt szervezetük annyira megszokta az anyjuk által szedett szert, hogy születés után hamarosan elvonási tünetek jelentkeztek náluk.
Vágólapra másolva!

Amerikai szakemberek szerint évről évre egyre több az újszülöttkori elvonási szindrómában szenvedő baba: 2000 és 2009 között 330 százalékkal nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akiknél édesanyjuk gyógyszerfüggősége miatt születés után szinte azonnal elvonási tünetek jelentkeztek. Az USA egyes államaiban a helyzet még ennél is rosszabb: 2004 és 2011 között Floridában ugyanez a növekedés 500 százalékos volt, de Kentuckyban egész elképesztő módon 2400 százalékkal nőtt a gyógyszerfüggőként született babák száma.

Az elvonási tünetek már akkor észlelhetők, amikor az újszülött felsír: az ilyen picik sokszor nem felsírnak, hanem sikítanak. Sikításuk olyan, hogy aki egyszer hallotta, sosem felejti el - mondta el a Livescience.com-nak Florida állam főügyésze. Mitöbb, a probléma nem minden esetben észlelhető, ugyanis előfordulhat, hogy az elvonási tünetek csak pár nap után jelentkeznek, mikor a baba és édesanyja már elhagyta a kórházat.

Járvány lett a gyógyszerfüggőség

Míg korábban az újszülöttkori elvonási tüneteket főként kábítószerfüggő anyák gyermekeinél észlelték, addig az utóbbi években rohamosan nő az anyák gyógyszerfüggőségét "öröklő" újszülöttek száma. És míg az újszülöttkori kábítószer-függőség főleg a legszegényebb, hátrányos helyzetű rétegekre volt jellemző, addig a gyógyszerfüggők a lehető legváltozatosabb társadalmi és anyagi helyzetű rétegekből kerülnek ki.

Az újszülöttek elvonási tünetei - a már korábban említett jellegzetes sikítás mellett - igen széles skálán mozognak, és rendszerint az első három napban, de maximum 5-10 napon belül jelentkeznek, például bőrfoltok, alvászavar, verejtékezés, különféle rohamok, szapora légzés, remegés, láz vagy hasmenés formájában. Az elvonási tünetek kezelése többnyire abból áll, hogy az anya által a terhesség során szedett gyógyszereket adják az újszülöttnek, majd az adagot fokozatosan nullára csökkentik. A folyamat - a felnőttek elvonókúrájához hasonlóan - igen kellemetlen, és a "leszokás" után számos esetben fejlődési rendellenességek vagy egészségügyi problémák alakulnak ki a gyermeknél.