Ezért élnek a hongkongiak a legtovább a világon

Vágólapra másolva!
Több mint egy évtizede Hongkongban a legmagasabb a férfiak várható élettartama, és hosszú idő után 2011-ben a nőknél is Hongkong vette át a vezető helyet a születéskor várható 86,7 évvel. A szmogos, zsúfolt, felhőkarcolókkal teli, különleges igazgatású régióról elsőre nem az egészséges életmód jut az ember eszébe, de a statisztikák tükrében kétségtelen, hogy az ott élők valamit nagyon jól csinálnak.
Vágólapra másolva!

A szakemberek szerint a hosszú életnek nincs különleges, "hongkongi módra" készített receptje, a választ inkább több tényező együttes hatásában kell keresni. Példaként említették a tevékeny életmódot, a könnyen elérhető, modern egészségügyi rendszert, a hagyományos kantoni konyhát, sőt az évszázadok óta kedvelt dominószerű játékot, a madzsongot is.

Nem szabad berozsdásodni

A Hongkongi Gerontológiai Társaság elnöke szerint a hosszú élet egyik meghatározó tényezője, hogy a hongkongiak többnyire 70-80 éves korukban is dolgoznak. A városállamban nincs kötelező nyugdíjkorhatár, és az idősek szívesen tevékenykednek a fiatalok mellett például éttermekben, boltokban vagy piacokon. A munka aktívan és fitten tartja őket, és mind fizikailag, mind pedig szellemileg jobb egészségnek örvendenek, mintha lábukat lógatnák otthon, és feleslegesnek éreznék magukat - tette hozzá.

A tevékeny életmód másik alappillére a rendszeres, lehetőleg a szabadban csoportosan végzett keleti mozgásművészet, a tai chi. Korábbi kutatások igazolták, hogy a tai chi javítja az egyensúlyt, erősíti a szív- és érrendszert, ráadásul csökkenti az idős korban gyakran előforduló enyhébb egyensúlyzavarokat is.

Madzsong és kantoni konyha

Bár Hongkongban a zsúfolt metropoliszokra hasonlító életkörülmények nem tűnnek ideálisnak, sőt, az utóbbi időben a madárinfluenzával és a SARS vírussal kapcsolatban vált az indokoltnál talán rosszabb hírűvé a hely, a hétköznapi emberek napi életviteléhez mégis tökéletesen megfelel.

Az itt élők egyik legkedveltebb elfoglaltsága a madzsongozás, amely egyrészt remek alkalom a barátokkal, ismerősökkel történő kapcsolattartáshoz, másrészről pedig szellemileg is frissen tart. A madzsong az agy memóriáért felelős területeit dolgoztatja meg, így javítja a kognitív képességeket és késlelteti az időskori szellemi hanyatlást - igazolták a hongkongi Lingnan Egyetem kutatói.

A táplálkozásnak szintén fontos szerepe van a hosszú élettartamban: nagyon gyakran kerül párolt hal és zöldség a hongkongiak asztalára, és ezek a fogások alig tartalmaznak az egészségre káros, az elhízásért és magas koleszterinszintért is felelős telített és transz-zsírsavakat. A mindennapok szerves részét képezi a yum-cha, azaz az apró ínyencfalatokkal kiegészített teázás, amely jótékony antioxidánsokkal látja el a szervezetet.