Tényleg mást látnak a nők, mint a férfiak

Vágólapra másolva!
Szó szerint eltérő látásmóddal rendelkeznek a nők és a férfiak, derült ki egy amerikai kutatásból: míg a nők látásközpontja elsősorban a színek megkülönböztetésében erős, addig a férfiak a gyorsan mozgó ingerek és a finom részletek felismerésében remekelnek.
Vágólapra másolva!

Az agykéregben, azon belül is a látás feldolgozásáért felelős vizuális kéregben igen nagy mennyiségű férfi nemi hormon (androgén) receptor található. A férfi nemi hormonok fontos szerepet játszanak magzati korban a vizuális kéreg idegsejtjeinek fejlődésében, ami azt eredményezi, hogy a férfiak 25 százalékkal több ilyen idegsejttel rendelkeznek, mint a nők. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy másként működik az agyban lévő látásközpont nőknél és férfiaknál - olvasható a Biology of Sex Differences című orvosi szakfolyóirat cikkében.

A New York Egyetem kutatói vizsgálatukban 16 éven felüli középiskolások, egyetemisták és egyetemi dolgozók látását hasonlították össze. A résztvevők mindannyian helyes színlátással rendelkeztek, és éleslátásuk - illetve szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigált éleslátásuk - tökéletes volt.

A férfiak nehezebben különböztetik meg a színárnyalatokat

A vizsgálat során a résztvevőknek többek között különféle színskálákat mutattak, és ezeket kellett minél jobban körülírniuk. Hamar kiderült, hogy a férfiak színlátása kicsit "torz", ugyanazon árnyalatot magasabb hullámhossz mellett érzékelik, valamint a nőkhöz képest nehezebben különböztetik meg a színárnyalatokat egymástól.

A résztvevők kontrasztérzékenységét sötét és világos vonalakat ábrázoló képek váltogatásával mérték: a képek felvillanásának sebessége, vízszintes vagy függőleges iránya és a képen látható sötét és világos vonalak egymástól való távolsága is különböző volt. Ha a képeket közepesen gyors sebességgel váltogatták, a résztvevők viszonylag nehezen észlelték az egymáshoz igen közel álló vonalakat, és inkább csak az egymástól távolabb lévőket látták meg. Ha a képeket gyorsan váltogatták, mindkét nem nehezen ismerte fel a vonalak vastagságát, de összességében a férfiak sokkal akkurátusabban dolgozták fel a gyorsan váltakozó képeken lévő információt, mint a nők.

Eltérő érzékelés

A kutatás eredményei a férfi nemi hormonok, elsősorban a tesztoszteron magzati korban betöltött szerepére hívják fel a figyelmet: úgy tűnik, a férfihormon játszik szerepet abban, hogy eltérő kapcsolódások alakulnak ki az agyban a nők és a férfiak esetében. Ilyen különbségek egyébként más érzékszerveknél, például a szaglásnál és a hallásnál is megfigyelhetők, de hogy a jelenségnek milyen evolúciós okai lehetnek, az egyelőre rejtély.