A cukor nélküli rágók védik a fogakat

Vágólapra másolva!
A cukorpótlók alacsony kalóriatartalmúak, a cukorhoz hasonló édesítő hatással rendelkeznek, viszont nem károsítják a fogzománcot. A cukorpótlóval ízesített rágógumik segítenek a fogszuvasodás megelőzésében.
Vágólapra másolva!

A fogorvosok egyetértenek abban, hogy a fogak egészségének szempontjából a cukorpótlók - amelyek nem azonosak a mesterséges édesítőszerekkel - közel sem jelentenek akkora kockázatot, mint a cukor. Tulajdonképpen nem is maga a cukor a veszélyes, hanem a foglepedékben megtelepedő baktériumok, amelyek a cukor lebontása közben savat termelnek, és ez a sav kezdheti ki a fogzománcot.

A cukorpótlók azonban nem idéznek elő ilyen jellegű savtermelődést. Sőt, bizonyos édesítőszerek, az úgynevezett poliolok kifejezetten antibakteriális hatásúak. A cukoralkoholok egyik osztályába tartozó poliolok, például a maltit, a xilit, a szorbit és az izomalt olyan anyagok, amelyeket kémiai eljárás során a cukorból lehet előállítani. Ezeket a szájüregben lévő baktériumok nem bontják le, ezért nem is okoznak fogszuvasodást.

Cukormentes rágógumival megelőzhető a fogszuvasodás

Egy korábbi tanulmány már rávilágított arra, hogy a cukormentes - főként xilitet tartalmazó - rágógumik segítenek a fogszuvasodás megelőzésében, mivel serkentik a nyálelválasztást és antibakteriális hatásúak. A kísérletekben a cukorpótlók közül a xilit bizonyult a leghatékonyabbnak, felülmúlva a szorbit hatását is.

Egy későbbi kutatás ugyancsak javasolja a xilites rágógumik rendszeres fogyasztását. A cukormentes rágógumik rendszeres rágása könnyen beilleszthető az emberek napi életvitelébe - főleg ha az illető szereti őket -, és a helyes fogmosás és rendszeres fogászati ellenőrzés mellett hozzájárulhat az egészséges szájhigiénéhez - olvasható a tanulmányban.