Új vírust azonosítottak egy nemrégiben Szaúd-Arábiában járt katari férfiban: a vírus ugyanabba a családba tartozik, mint a SARS, amely 2002-ben nyolcszáz ember halálát okozta - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az ENSZ szakosított szerve globális figyelmeztető és reagáló rendszerén keresztül bocsátotta ki állásfoglalását, amely szerint a 49 éves katari férfin elvégzett tesztek egy új koronavírus jelenlétét igazolták.

A koronavírusok a vírusok egyik nagy családját képviselik, amelyeknek tagja a nátha vírusa és a SARS-koronavírus is.

"Tekintve, hogy ez egy újfajta koronavírus, a WHO jelenleg további információkat gyűjt a lehetséges közegészségügyi következmények megállapítására" - áll a közleményben.

A SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome: súlyos akut légzőszervi szindróma) 2002-ben jelent meg Kínában, majd mintegy 800 ember halálát okozta világszerte, mielőtt sikerült ellenőrzés alá vonni.

Peter Openshaw, az Imperial College London légzőszervi fertőzésekre szakosodott központjának igazgatója úgy véli, hogy ebben a stádiumban az új vírus vélhetően nem ad okot aggodalomra, és elképzelhető, hogy csak a kifinomult elemzőtechnikáknak köszönhetően azonosították. "Körültekintés szükséges, de azonnali aggodalomra nem látok okot" - tette hozzá.

A WHO szerint a katari beteg először 2012. szeptember 3-án jelentkezett orvosnál akut légzőszervi fertőzés tüneteivel. Szeptember 7-én felvették egy dohai (Katar) kórház intenzív osztályára, majd 11-én légi mentővel Nagy-Britanniába szállították. Az illetékes brit egészségügyi szerv, a HPA (Health Protection Agency) végezte el a laboratóriumi teszteket, és igazolta az új vírus jelenlétét.

A WHO közleménye szerint a HPA kutatói a katari betegből származó vírus génszakaszait összehasonlították annak a vírusnak a génszakaszaival, amelyet holland kutatók idén azonosítottak egy 60 éves szaúdi férfi tüdőszövetmintáiból, annak halállal végződött fertőzésekor. Megállapításuk szerint a két vírus csaknem azonos volt.

Az Egészségügyi Világszervezet további információkat gyűjt a vírusról, de az utazások semmiféle korlátozását nem javasolja.