Mikor jelentkezik a hasnyálmirigyrák?

Vágólapra másolva!
A dohányosoknál és a nagyivóknál jóval fiatalabb korban, a 72 éves átlaghoz képest egy évtizeddel korábban jelenhet meg a hasnyálmirigyrák - állapították meg amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A vizsgálódásba 811 pácienst vontak be, akikről a Hasnyálmirigyrák Együttműködési Regiszterből (Pancreatic Cancer Collaborative Registry), a betegség jobb megismerését célzó nemzetközi adatbázisból szerezték az információkat. A regiszterbe nemcsak a már hasnyálmirigyrákkal diagnosztizált páciensekről kerülnek be információk, hanem azokról is, akiknél nagy a betegség kialakulásának kockázata.

Erős dohányosnak a Michigani Egyetem kutatói mostani elemzésükben azt tekintették, aki naponta legalább egy csomag cigarettát elszívott, nagyivónak pedig azt, aki naponta átlagosan legalább három adag szeszesitalt megivott. (Egy adag szeszesitalnak általában 1,5 deciliter bor vagy 3-4 centiliter tömény felel meg.)

A kutatók úgy találták, hogy az erős dohányosoknál átlagosan 62 évesen, a nagyivóknál pedig átlagosan 61 évesen diagnosztizálták a hasnyálmirigyrákot. Ez körülbelül egy évtizeddel korábbi megjelenése a betegségnek az átlaghoz képest, ami 72 év.

Jó hír ugyanakkor, hogy a dohányzás és az italozás káros hatása is visszafordítható: tíz év elteltével már nem találtak emelkedett kockázatot azoknál a korábbi erős dohányosoknál és nagyivóknál, akik felhagytak szokásukkal. A kutatók figyelmeztettek arra, hogy megállapításaik nem jelentenek ok-okozati összefüggést, viszont jelzik, hogy ezek a szokások a hasnyálmirigyrák korábbi megjelenéséhez vezethetnek.

A tanulmányt az American Journal of Gastroenterology című szakfolyóiratban ismertették részletesen.