Naponta egy alma az ereket fiatalon tartja

2012.10.04. 07:03

Új kutatási eredmények azt sugallják, hogy napi egy alma elfogyasztása segít megőrizni az erek rugalmasságát.

Napi egy alma elfogyasztása révén akár 40 százalékkal is csökkenthető annak a vérben található anyagnak a szintje, amely szerepet játszhat az érfalak keményedésében - állapították meg amerikai kutatók. Szintén hatékonynak bizonyultak a kapszula formájában a szervezetbe juttatott polifenolok (a káros szabadgyököket megkötni képes, gyümölcsökben, zöldségekben is előforduló kémiai vegyületek), de korántsem olyan mértékben, mint az alma.

A Journal of Functional Foods című szakfolyóiratban közzétett tanulmányból kiderült, hogy az alma rendszeres fogyasztása csökkentette a vérben lévő oxidált LDL (alacsony intenzitású lipoprotein), közismertebb nevén a "rossz" koleszterin szintjét. Amikor az LDL-koleszterin oxidálódik, olyan formát vesz fel, amely elősegíti az érelmeszesedést, vagy az erek keményedését - írják az Ohiói Állami Egyetem munkatársai.

A kutatásba 40 és 60 év közötti, egészséges, nemdohányzó felnőtteket vontak be, akik a vizsgálatot megelőzően havi két almánál kevesebbet fogyasztottak, és nem szedtek polifenol-tartalmú kapszulát sem. A résztvevők harmada négy héten keresztül napi egy almát evett, a másik harmada ugyanennyi ideig napi egy, 194 milligramm polifenolt tartalmazó kapszulát szedett, míg a harmadik csoport placebót kapott.

Négy hét elteltével a placebót szedő csoportban semmilyen változást sem tapasztaltak az oxidált LDL-szintjét illetően. A polifenol-kivonatot tartalmazó kapszula ezzel ellentétben mérhető változást eredményezett, de ez közel sem volt olyan mértékű, mint az almát fogyasztóknál mért csökkenés. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy az almában a polifenolon kívül egyéb hasznos anyagok is vannak, amelyek az erek rugalmasságát megőrző hatást erősíthetik.

Az alma emellett a nyálban lévő antioxidánsokra is hatással volt, ami hasznos segítség lehet a fogak egészségének megőrzésében. A kutatás vezetője az eredmények tükrében kiemelte: napi egy alma sokkal jobban csökkenti az erek rugalmatlanságát is elősegítő, oxidált LDL-szintjét, mint a többi antioxidáns, például a zöld tea- vagy paradicsom-kivonat, illetve a kurkumában található kurkumin.

KAPCSOLÓDÓ CIKK