Naponta egy alma az ereket fiatalon tartja

Vágólapra másolva!
Új kutatási eredmények azt sugallják, hogy napi egy alma elfogyasztása segít megőrizni az erek rugalmasságát.
Vágólapra másolva!

Napi egy alma elfogyasztása révén akár 40 százalékkal is csökkenthető annak a vérben található anyagnak a szintje, amely szerepet játszhat az érfalak keményedésében - állapították meg amerikai kutatók. Szintén hatékonynak bizonyultak a kapszula formájában a szervezetbe juttatott polifenolok (a káros szabadgyököket megkötni képes, gyümölcsökben, zöldségekben is előforduló kémiai vegyületek), de korántsem olyan mértékben, mint az alma.

A Journal of Functional Foods című szakfolyóiratban közzétett tanulmányból kiderült, hogy az alma rendszeres fogyasztása csökkentette a vérben lévő oxidált LDL (alacsony intenzitású lipoprotein), közismertebb nevén a "rossz" koleszterin szintjét. Amikor az LDL-koleszterin oxidálódik, olyan formát vesz fel, amely elősegíti az érelmeszesedést, vagy az erek keményedését - írják az Ohiói Állami Egyetem munkatársai.

A kutatásba 40 és 60 év közötti, egészséges, nemdohányzó felnőtteket vontak be, akik a vizsgálatot megelőzően havi két almánál kevesebbet fogyasztottak, és nem szedtek polifenol-tartalmú kapszulát sem. A résztvevők harmada négy héten keresztül napi egy almát evett, a másik harmada ugyanennyi ideig napi egy, 194 milligramm polifenolt tartalmazó kapszulát szedett, míg a harmadik csoport placebót kapott.

Négy hét elteltével a placebót szedő csoportban semmilyen változást sem tapasztaltak az oxidált LDL-szintjét illetően. A polifenol-kivonatot tartalmazó kapszula ezzel ellentétben mérhető változást eredményezett, de ez közel sem volt olyan mértékű, mint az almát fogyasztóknál mért csökkenés. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy az almában a polifenolon kívül egyéb hasznos anyagok is vannak, amelyek az erek rugalmasságát megőrző hatást erősíthetik.

Az alma emellett a nyálban lévő antioxidánsokra is hatással volt, ami hasznos segítség lehet a fogak egészségének megőrzésében. A kutatás vezetője az eredmények tükrében kiemelte: napi egy alma sokkal jobban csökkenti az erek rugalmatlanságát is elősegítő, oxidált LDL-szintjét, mint a többi antioxidáns, például a zöld tea- vagy paradicsom-kivonat, illetve a kurkumában található kurkumin.