Egerek születtek bőrsejtekből

Egészséges és termékeny egerek születtek a bőrben lévő őssejtekből létrehozott petesejtek felhasználásával Japánban. A módszer segít megérteni a petesejtek kialakulását, és reményt nyújt arra, hogy terméketlen nőknél is létrehozzanak petesejteket.

A Kiotói Egyetem kutatói az egerek bőréből származó őssejtekből indultak ki, amelyeket genetikailag úgy programoztak vissza, hogy petesejt-elősejtek lettek belőlük. Később ezeket a prekurzor petesejteket más, támogató testi sejtekkel együtt beültették az egerekbe, ahol érett petesejtek alakultak ki belőlük.

A Science tudományos magazinban közzétett tanulmány szerint az érett petesejteket ezután lombikbébi eljárással termékenyítették meg, amely révén egészséges egérbébik jöttek világra. Ezeknek a későbbiekben már természetes úton születtek utódaik.

A módszer hatékonysága ebben a kísérleti szakaszban meglehetősen alacsony volt. Százhuszonhét beültetett embrióból mindössze öt egérkölyök született (3,9 százalék) az őssejtes csoportban, miközben a normál egerek kontrollcsoportjában 17,3 százalékos, tehát több mint négyszeres volt a lombikeljárás eredményessége.

Ugyanez a japán kutatócsoport tavaly a Cell című orvosbiológiai folyóiratban számolt be arról, hogy sikeresen ültettek be terméketlen egerekbe őssejtekből létrehozott korai hímivarsejteket, a kifejlődött érett spermiumok felhasználásával pedig egészséges és termékeny egérutódok jöttek a világra.

A módszer alkalmazása embereknél etikai kérdéseket vet fel, ezért az optimista szakértők szerint is még évtizedekbe telhet, mire a rászoruló párok igénybe vehetik.