Mennyi tejjel késleltethető a csontritkulás?

Vágólapra másolva!
Magyarországon évente 12-14 ezer csontritkulás miatt bekövetkezett csípőtáji törést, 30-40 ezer csigolyatesttörést, 35 ezer csuklótáji törést és 12-14 ezer felkartörést kezelnek. A "néma kórnak" is nevezett betegség kezdetben tünetmentes, sokan az első csonttörésig nem is tudják, hogy csontritkulásban szenvednek.
Vágólapra másolva!

Világszerte ötven év felett háromból legalább egy nő, és ötből legalább egy férfi szenved csonttörést csontritkulás (oszteoporózis) miatt.

Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) 2011-es adatai szerint itthon közel 600 ezer nőt és 300 ezer férfit érint a kórkép, de sokan nem is tudnak a betegségükről. Mint ahogy arról sem, hogy megfelelő kalcium és D-vitamin fogyasztásával, valamint rendszeres testmozgással a betegség megelőzhető vagy legalábbis késleltethető.

Gyermekkorban is kialakulhat

Az oszteoporózis ritkán gyermekeknél is kialakulhat. A betegség ilyenkor többnyire 7 éves korban, röviddel a pubertás kezdete előtt alakul ki. Néhány esetben maradandó károsodást (gerincferdülést, mellkaskollapszust) okoz. A legtöbb gyermeknél azonban spontán gyógyulás történik, s a lebomlott csonttömeg újraképződik. Gyógyszeres kezelés helyett a szakértők inkább kalciumban és D-vitaminban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozást ajánlanak.

Hogyan előzhető meg a csontritkulás?

Míg a kalciumdús növényekből az ásványi anyagnak mindössze 5-10 százaléka tud felszívódni, gyermekkorban a tej kalciumtartalmának 60 százaléka hasznosul, ami alapvető az egészséges csontozat kialakulásához. 2-10 éves korig 800 mg, 11-18 évig pedig 1000 mg a javasolt napi kalciummennyiség. Ez már napi két pohár tejből vagy ezzel egyenértékű tejtermékből fedezhető. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ajánlása szerint naponta 0,5 liter tej vagy azzal egyenértékű tejtermék fogyasztása javasolt. A magyar lakosság napi átlagos tejfogyasztása azonban csak 1,8 deciliter.

A csontritkulásra hajlamosító tényezők

- Korai, 45 év előtti menopauza
- Emésztőrendszeri betegségek, mint pl. Crohn-betegség
- Családban előforduló oszteoporózis
- Ízületi gyulladás
- Férfiaknál alacsony tesztoszteronszint
- Alultápláltság
- Életmódbeli tényezők: dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, alacsony fizikai aktivitás vagy alacsony kalcium- és D-vitamin bevitel.