Egyre gyakoribb a fűszerallergia

Vágólapra másolva!
A fűszerallergiások közül legtöbben a fokhagymára és a fahéjra érzékenyek, de gyakori a feketebors- és a vanília-allergia is. Mikor kell fűszerallergiára gyanakodni?
Vágólapra másolva!

A világ népességének 2-3 százaléka küzd fűszerallergiával, de az érintettek száma ennél jóval magasabb is lehet, mivel nincs megbízható vizsgálat a fűszerallergia kimutatására - hangzott el az Amerikai Allergia-, Asztma- és Immunológiai Társaság (ACAAI) most zajló éves ülésén. A vonatkozó amerikai szabályok értelmében ráadásul a hozzáadott fűszereket nem kötelező külön-külön feltüntetni a termék címkéjén, így az allergia forrását gyakran rendkívül nehéz azonosítani.

Aki azt hiszi, hogy a fűszerallergiások életét csak az élelmiszerek keseríthetik meg, téved: számos arckrém, testápoló, parfüm, smink- és fogápolási termék tartalmaz fűszereket, ezért talán nem meglepő, hogy a fűszerallergiások között több a nő, mint a férfi. Különösen sok a fűszerallergiás a nyírfa- és fekete üröm pollenére érzékenyek között - hangzott el a konferencián.

Mikor gyanakodjunk fűszerallergiára?

A fűszerallergia tünetei igen széles skálán mozoghatnak, az enyhe tüsszögéstől egészen az életveszélyes állapotnak számító anafilaxiás sokkig. Allergiás reakciót okozhat az adott fűszer belégzése, elfogyasztása vagy megérintése is, de amennyiben a fűszert hőhatás éri (például pirítják, sütik vagy főzik), a tünetek a fűszertől függően felerősödhetnek vagy gyengülhetnek. Az gyanakodjon fűszerallergiára, akinél egymástól teljesen eltérő jellegű ételek, illetve egyes kozmetikumok váltanak ki allergiás reakciót, vagy ha a tünetek ugyanazon étel kereskedelmi forgalomban kapható változatának elfogyasztása után jelentkeznek, otthon elkészítve viszont nem.

A fűszerallergiások közül legtöbben a fokhagymára és a fahéjra érzékenyek, de gyakori a feketebors- és a vanília-allergia is. Az előre összeállított fűszerkeverékek akár tíz-húsz különféle fűszert is tartalmazhatnak, így ha valaki ezek közül akár egyre is allergiás, a keverékre is allergiás lesz - figyelmeztetnek a szakértők.

A fűszerallergia kezelése többnyire az adott fűszer(ek) teljes kiiktatását vonja maga után, ami nem mindig egyszerű feladat. Sokan esnek abba a hibába, hogy a diagnózis felállítása után egyoldalúan kezdenek táplálkozni, amely tápanyaghiányhoz, alultápláltsághoz is vezethet. A szakemberek ezért mindenképpen azt javasolják, hogy az érintettek konzultáljanak allergológus szakemberrel, aki személyre szabott táplálkozási és életviteli tanácsadással segítheti őket.