Így sérül meg leggyakrabban a nemi szerv

Vágólapra másolva!
A férfiak esetében a toplista élén a bicikli, a borotva és a cipzár áll. Sok a nemi szervet, húgyutakat érintő sérülés sportolás közben is.
Vágólapra másolva!

A Journal of Urology című nemzetközi szaklap legfrissebb száma listát tett közzé a genito-urinális tájékot érintő leggyakoribb sérülésekről az amerikai felnőtt lakosság körében. Ahogy a tanulmány szerzői fogalmaznak: "ezek nagyon érzékeny területet érintő sérülések, akár a termékenységet is befolyásoló balesetek".

A Kaliforniai Egyetem kutatói 2002 és 2010 között nézték át az amerikai kórházak ügyeletére befutó, nemi szerveket és húgyutakat érintő balesetek jegyzőkönyveit. A statisztikák szerint évente átlagosan 16 ezer amerikai szorul ilyen jellegű panaszokkal akut ellátásra, a betegek kétharmada férfi.

A leggyakoribb sérülésforrás a bicikli, ezt követik a borotva, az olló és a nullásgép okozta sebesülések. Veszélyes eszköz a cipzár is, valamint gyakoriak a fürdőszobai esésből eredő sérülések is.

A sebesülések jelentős része sportoláshoz kötődik. A legtöbb genito-urinális sérülést kosárlabdázás és baseballozás közben szenvedik el, de gyakoriak a síelés és snowboardozás során bekövetkező balesetek is.

A statisztikák szerint a nőknél a legtöbb sérülés borotválkozáshoz, szőrtelenítéshez kötődik, a vizsgált nyolc éves periódusban a nőknél az ilyen jellegű balesetek száma ötszörösére nőtt.