Gyomorforgatóak, de hatékonyak az új cigisdobozok

2012.11.13. 07:05

Szeptemberben már Magyarországon is megjelentek azok a cigarettásdobozok, amelyeken ijesztő képekkel hívják fel a figyelmet a dohányzás veszélyeire. De vajon tényleg hatásosak-e a dobozokon látható elrettentő felvételek? - ezt vizsgálta nemrég egy átfogó kutatás.

Több mint 40 országban, köztük Magyarországon is megjelentek azok a cigarettásdobozok, amelyeken képekkel is hangsúlyozzák a dohányzás egészségkárosító hatásait, sőt, itthon jövő januártól kizárólag képes figyelmeztetéssel ellátott dohányterméket lehet forgalmazni. Az eddigi tapasztalatok alapján a dohányzás veszélyeit képekben is bemutató "dobozkampány" hatásosabb, mint a korábbi szöveges figyelmeztetés, és sikeresebben szólítja meg a legveszélyeztetettebb csoportokat - derül ki a Dél-Karolinai Egyetem kutatóinak vizsgálatából.

Az American Journal of Preventive Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány körülbelül ezer felnőtt dohányos bevonásával vizsgálta a cigisdobozokon szereplő képek hatékonyságát. A 2011 nyarán kezdődött, több mint fél éven át tartó vizsgálatban azok vehettek részt, akik a vizsgálat idején napi rendszerességgel cigarettáztak, és azt megelőzően legalább 100 szál cigarettát elszívtak már életükben. A résztvevők négyötöde képezte a kísérleti csoportot, a többi 200 ember pedig a kontrollcsoportot alkotta.

Mindkét csoport tagjai 1-től 10-ig terjedő skálán értékelték a dobozokon látható figyelmeztetések hihetőségét és azt, hogy mennyire elrettentőek, de míg a kontrollcsoport tagjainak csak szöveges figyelmeztetéseket kellett minősíteni, addig a kísérleti csoport kilenc előre kiválasztott kép-szöveg kombinációt értékelt. Ezek a kiválasztott képek a passzív dohányzás által okozott betegségekre (például daganat, szív- vagy tüdőbetegség) hívták fel a figyelmet, és többnyire károsodott szerveket ábrázoltak.

Az eredményekből kiderült, hogy a képet is tartalmazó felhívás sokkal elrettentőbb a kizárólag szöveges figyelmeztetésnél, főleg azok számára, akiknek egészségügyi ismeretei hiányosak. A dohányzás ártalmaival tisztában lévők a szöveges és a képes figyelmeztetést egyformán hatékonynak értékelték. A vizsgálat arra is fényt derített, hogy a dobozokon lévő absztrakt képek nem annyira megrázóak, mint a dohányzás esetleges következményeit (pl. daganatos tüdő, elzáródott erek, stb.) kendőzetlenül bemutató fényképek.

A szakemberek kiemelték, hogy a cigarettásdobozokon látható képek a tapasztalatok szerint az eddig alkalmazott szövegeknél erősebb elrettentő hatással bírnak, főként a dohányzás következményeit alig ismerő rétegeknél. Bár némelyik kép meglehetősen gyomorforgató, az illusztrált dobozok nagy hatékonysággal és alacsony költséggel, célzottan érik el a dohányosokat, remélhetőleg sokukat leszokásra ösztönözve.

Forrás: Magyar Közlöny
Már Magyarországon is megjelentek az elrettentő képek a cigarettás dobozokon

KAPCSOLÓDÓ CIKK