Teret hódított a veszélyes japán szúnyog (Aedes japonicus) Németországban.

Nagyobb rovarpopulációkat fedeztek fel Észak-Rajna-Vesztfália déli és Rajnavidék-Pfalz északi részén - közölte a Leibniz Központ Münchebergben.

A Friedrich Loeffler Intézettel közösen Riems szigetén bukkantak a japán szúnyogok nyomára egy szúnyogatlasz elkészítését célzó projekt kutatásainak részeként.

Korábban Baden-Württemberg déli részén is észlelték a szúnyogokat.

Számos betegséget terjesztenek

A japán szúnyog több betegség, így a halálos nyugat-nílusi láz különösen agresszív terjesztője. Németországban a korábban véltnél sokkal nagyobb mértékben elterjedt, Köln és Koblenz között egy mintegy kétezer négyzetkilométeres területen szaporodik.

A japán szúnyog a klasszikus szúnyogok közé tartozik: a hímekkel ellentétben a nőstények vért szívnak. Amellett, hogy a szúrás viszket, az egyes fajok betegségeket is terjeszthetnek: elsősorban azokat vírusokat, amelyek különböző agyhártya-megbetegedéseket okoznak, átadhatják az embereknek is. Ilyen a nyugat-nílusi vírus vagy a japán agyvelőgyulladás.

Az Európában élő szúnyogokat azonban még nem fertőzték meg teljesen a vírusok, így nem kell pánikba esni egy esetleges csípés miatt - mondják szakértők.