Veszélyes lehet a grépfrút 45 felett

Vágólapra másolva!
Fokozatosan nő azoknak a gyógyszereknek a száma, amelyek grépfrúttal együtt fogyasztva akár súlyos mellékhatásokat is okozhatnak. Bár a citrusfélék és a gyógyszerek kölcsönhatása már régóta ismert, sokszor még a szakemberek sincsenek tisztában a lehetséges következményekkel.
Vágólapra másolva!

Több mint húsz éve fedezték fel kutatók, hogy bizonyos gyógyszerek hatásmechanizmusát számos citrusféle, elsősorban a grépfrút jelentősen megváltoztathatja, sokszor igen súlyos mellékhatásokat eredményezve. Bár a gyógyszerek betegtájékoztatója tartalmazza a gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatásokra vonatkozó szükséges tudnivalókat, a betegek ezt gyakran nem olvassák el, és sokszor a szakemberek is elmulasztják erre felhívni a figyelmet.

A Canadian Medical Association Journal most megjelent cikke aggasztó tendenciára mutat rá: 2008 és 2012 között 17-ről 43-ra emelkedett azon gyógyszerek száma, amelyek a grépfrúttal kölcsönhatásba lépve akár súlyos mellékhatásokat is okozhatnak. E gyógyszerek között több olyan készítmény is található, amelyet az orvosok gyakran írnak fel, így a probléma széles tömegeket érinthet - figyelmeztet a tanulmány.

A cikk kiemelte, hogy több mint 85 gyógyszernél állapították meg, hogy kölcsönhatásba léphet a grépfrúttal, és 43 esetében fordulhatnak elő súlyos mellékhatások (például gyomorvérzés, akut veseelégtelenség, légzési nehézségek stb.) Ha a szakember nem ismeri a készítmény és a grépfrút kölcsönhatását, vagy a beteg nem részletezi étkezési szokásait, szinte lehetetlen megtalálni a probléma gyökerét - hangsúlyozza a szerző.

45 év felett gyakoribb

A grépfrút mellett oda kell figyelni a narancs és a lime fogyasztására is: ezek is tartalmaznak olyan, úgynevezett furanokumarin-vegyületeket, amelyek gátolják a gyógyszerek egy részének lebontásában részt vevő enzimrendszer (citokróm, CYP3A4) működését. Más szóval a citrusfélék akár órákkal a gyógyszer beszedése előtt történő fogyasztása is túladagoláshoz hasonló állapotot idézhet elő, mivel a gyógyszer hatóanyaga a lassúbb felszívódás következtében a kívánatosnál magasabb koncentrációban lesz jelen a szervezetben. A cikk szerzője példaként említette, hogy ha valaki szimvasztatin-tartalmú koleszterincsökkentőt szed, és emellé naponta egyszer megiszik 2 deciliter grépfrútlevet, már a harmadik nap végére háromszor magasabb lesz a szervezetében a szer koncentrációja, mint ha vízzel vette volna be a készítményt.

A furanokumarin-vegyületekkel kapcsolatba lépő gyógyszereknek három fő ismérvük van: szájon át alkalmazzák őket, a gyomor-bél rendszerben szívódnak fel, és biológiai hasznosulásuk alacsony, azaz hatóanyaguk lassan szívódik fel. 45 év felett érdemes erre odafigyelni: ebben a korcsoportban már nem ritka a rendszeres gyógyszerszedés, és sokan ügyelnek arra is, hogy rendszeresen fogyasszanak gyümölcsöt, például citrusféléket. Az idősebbek szervezete különösen nehezen tolerálja a gyógyszerek magas koncentrációját, ezért a szerzők minél több fórumon igyekeznek felhívni a figyelmet a veszélyekre.