Megmérik a környezetünk mérgeit

2012.12.03. 10:30

Egy kutatási program részeként emberek ezreit látják el speciális okostelefonokkal, amelyek folyamatosan rögzítik, milyen vegyi hatások érik tulajdonosaikat.

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányult a betegségek genetikai okaira, ám a genomikai kutatások közegészségügyi hatásai egyelőre a vártnál kisebbek. Ezért egyre több kutató tartja fontosnak, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a környezeti faktorok vizsgálata, mert ezek sokszor nagyobb mértékben befolyásolják a betegségek kialakulásának kockázatát, mint az öröklött tényezők.

Az Exposomics nevű projektben részt vevő kísérleti személyek olyan okostelefonokat fognak magukkal hordani, amelyeket kémiai szenzorokkal szerelnek fel, a résztvevők szervezetében zajló molekuláris változásokat pedig rendszeres vérvizsgálattal fogják monitorozni a kutatók. Ezzel a módszerrel korábban sikerült összefüggést kimutatni a nehézfémekkel és toxikus vegyületekkel való érintkezés és a leukémia kockázatát növelő génexpressziós változások között. Az Exposomics kutatás egyik célja, hogy felmérjék a légszennyezettség hatását egyes betegségek, például az asztma, a szív- és érrendszeri betegségek és a tüdőrák kockázatára.
 
A második projektben (Human Early Life Exposome, HELIX) gyerekek és terhes nők vesznek részt. A gyerekek érzékenyebbek a környezeti hatásokra, mivel testük kisebb (ezért ugyanakkora vegyszerdózis nagyobb terhelést jelent a szervezetük számára, mint egy felnőttnek) és szerveik még fejlődésben vannak. A kutatók a környezeti tényezőknek a növekedésre, az elhízásra, az immunrendszer fejlődésére és az asztmára gyakorolt hatását fogják vizsgálni.

A két projekt összesen 17,3 millió eurót nyert az Európai Bizottságtól, hogy tanulmányozzák a különböző vegyi anyagok egészségre gyakorolt hatását - adta hírül a Nature.

KAPCSOLÓDÓ CIKK