A kézfertőtlenítők használata ugyan segíthet a téli vírusfertőzések elleni védekezésben, nem árt azonban tudni, hogy egyes fajtákkal szemben ezek a szerek is hatástalanok.

Korábbi kutatások már igazolták, hogy az alkoholtartalmú kézfertőtlenítők használata csökkenti a kéz felszínén található kórokozók számát és gátolja az influenzás megbetegedések terjedését, különösen ha a fertőtlenítő legalább 60 százalékban tartalmaz etil-alkoholt. Úgy tűnik azonban, hogy az Európában mostanság tetőző, hányással és hasmenéssel járó norovírus-fertőzések ellen az alkoholos kézfertőtlenítők sem nyújtanak védelmet.

A vírusok bizonyos fajtáit, például az influenzavírust olyan lipidburok védi, amelyet az alkohol képes megbontani, ezáltal a vírus sérülékennyé válik. Az ilyen burokkal nem rendelkező vírusfajtákra, például a norovírusra azonban az alkohol legtöbbször nincs hatással, ezért az alkoholtartalmú kézfertőtlenítők a norovírus ellen nem nyújtanak extra védelmet.

Egy korábbi amerikai felmérés 91 egészségügyi intézményben vizsgálta az ott megjelenő járványszerű fertőzéseket: 73 helyen regisztráltak gyorsan terjedő megbetegedést, ezek 40 százalékát norovírus okozta. Azokban az intézményekben, ahol a dolgozók alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt használtak, hatszor gyakoribb volt a norovírus megjelenése, mint ott, ahol a kézmosást szappanos vízzel oldották meg.

A szakhatóságok ajánlása szerint a gyomor- és bélrendszeri fertőzést okozó norovírus ellen - az alapvető higiéniai szabályok betartása mellett - célravezetőbb az alapos, szappannal történő kézmosás; a speciális kézfertőtlenítőket maximum kiegészítő védekezésként javasolják, de szappan helyett nem. Ha viszont influenzás beteg van a környezetünkben, nyugodtan használjunk egészségünk védelmében alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt.