Évente 200 ezren lesznek leprások

Vágólapra másolva!
A hatékony és ingyenes kezelésnek köszönhetően a lepra már nem olyan félelmetes betegség a szegény országokban, mint korábban volt, de még így is 200 ezer új megbetegedést észlelnek évente.
Vágólapra másolva!

A mikrobaktérium okozta, fertőző és lassú kialakulású lepra az idegeket és az izmokat támadja meg, és megfelelő kezelés híján végső stádiumban bénulást, valamint a végtagok és a szem visszafordíthatatlan károsodását idézi elő.

Stewart Cole specialista, a lausanne-i Globális Egészségügyi Intézet vezetője szerint "hatalmas fejlődést értek el a kezelésben és a járvány megfékezésében. Tizenhat millió beteget kezeltek polikemoterápiával, akik meggyógyultak".

A polikemoterápiás kezelés három, az 1980-as években kifejlesztett antibiotikumot tartalmaz, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1995 óta ingyenesen bocsát a szegény országok rendelkezésére. A kezelés segítségével elpusztítható a baktérium, és a beteg fél-egy éve alatt meggyógyítható.

Több szűrő- és kezelési kampány után "a lepra elleni harc jelentősen javult" - áll a WHO-nak a betegségről készült legfrissebb jelentésében. A szervezet ugyanakkor beismerte, hogy a "családtagok" révén valamennyi járvánnyal sújtott országban továbbra is megjelennek újabb megbetegedések.

Négy-öt éve az új esetek száma viszonylag stabil: évi 200-220 ezer körül van. A WHO adatai szerint 2011-ben 219 075 új leprás megbetegedést regisztráltak, 2010-ben 228 474-et, míg 2004-ben még több mint 400 ezret. A szakértők szerint az időben elvégzett polikemoterápiás kezeléssel nullára lehetne csökkenteni a megbetegedések számát.

A lepra napjainkban leginkább Afrikában járványos betegség, különösen nehéz a korai szűrés az eldugott térségekben. Ennek következtében évente 12 ezer beteget regisztrálnak a betegség előrehaladott stádiumában, amikor a következmények már visszafordíthatatlanok.

A lepra esetében nem csak ember, hanem állat is lehet bacilushordozó. A kutatások feltárták, hogy az Egyesült Államokban több ember rejtélyes megfertőződését Louisiana és Texas szövetségi államokban bizonyos tatufajok (páncélos emlősök) okozták.

A betegség meglőzésére egy seattle-i kutatócsoport már dolgozik a védőoltáson. Az oltás azonban egyelőre még az első fázisú teszt előtt áll - jelentette be Stewart Cole a betegség hétvégi világnapja alkalmából.