A nagyvárosban nem lehet koncentrálni

Vágólapra másolva!
Egy afrikai törzs hagyományos életformát élő tagjai messze jobban teljesítettek a koncentrálóképességet vizsgáló teszteken, mint a városi életet választó törzstagok. Különösen nagy volt a különbség a kisiskolások körében.
Vágólapra másolva!

A Londoni Egyetem kutatói a namíbiai himba törzs tagjait vizsgálták. A kutatásba egyrészt olyan törzstagokat vontak be, akik hagyományos falusi, állattenyésztő életformát követtek, másrészt olyanokat, akik hátat fordítottak a törzsi tradicióknak, és a közeli városokban, nagyvárosokban próbálnak boldogulni.

A pszichológusok a két csoport koncentráló képességét kognitív tesztek segítségével mérték fel. Azt találták, hogy a városiak sokkal kevésbé tudnak fókuszálni. Meglepetésre a törzs falusi tagjai még a számítógépes feladatokban is jobban teljesítettek, pedig a kutatók azt gondolták, hogy a technikai ismeretek hiánya miatt itt gyengébb eredményt mutatnak. Karina Lindell kutatásvezető pszichológus a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a két csoport közötti koncentrációs képességbeli különbség meghaladta a várakozásaikat. Az eltérés különösen szembeszökő volt a kisiskolások körében.

A kutatók szerint az eredmények alátámasztják, hogy a városi környezetben élőket túl sok inger éri, a túl sok hang és kép pedig megakadályozza őket abban, hogy egy adott dologra intenzíven ráfókuszálják a figyelmüket.

"Az eredmények jól mutatják, hogy a nagyvárosi túlélés egyes képességeinket gyengíti" - mondta el a kutatásvezető a BBC-nek. A kutatók úgy vélik, hogy az eredmények tükrében a munkáltatóknak a nagyobb koncentrációt igénylő munkafolyamatokat érdemes vidéki környezetbe kihelyezniük.

A kutatás másik eredménye, hogy a városba költözött himbák sokkal nagyob arányban voltak elégedetlenek az életükkel, és mutatták a boldogtalanság jegyei. A vidéki, egyszerűbb, szerényebb életet élők nagyobb elégedettségről számoltak be.