A vegetatív állapotban lévők is éreznek fájdalmat

műtéti altatás, mi történik az aggyal műtét közben
Vágólapra másolva!
Tartósan vegetatív állapotban lévő betegek vizsgálatából arra derült fény, hogy a fájdalomérzetért felelős agyterületek némelyike még ebben az állapotban is működik.
Vágólapra másolva!

A tartós vegetatív állapotot (újabb nevén nem-reagáló ébrenléti szindróma, UWS) az különbözteti meg a kómától, hogy míg előbbinél a beteg az éberség jeleit mutatja (például reflexszerű mozdulatokra képes) anélkül, hogy környezetéről vagy saját magáról tudomást venne, a kómában lévő embernél sem az éberség, sem a tudatosság jelei nem figyelhetők meg. A vegetatív állapotban lévő emberekkel kapcsolatban az a tudományosan elfogadott vélekedés, hogy nem érezhetnek fájdalmat, ezért az ilyen betegeket műtéti beavatkozásokkor (például gégemetszéskor) nem szokták altatni.

Német szakemberek azonban nemrég arra a megállapításra jutottak, hogy a permanens vegetatív állapotban lévő emberek fájdalomérzetért felelős agyterületeinek némelyike igenis működik - olvasható a New Scientist ismeretterjesztő magazin cikkében. A fájdalom komplex érzés, kialakulásához több különálló pályarendszer együttműködése szükséges: az egyik, az úgynevezett szenzoros-diszkriminatív feldolgozást végző hálózat felelős a fájdalmas inger érzékeléséért, míg az affektív (érzelmi-kapcsolati) hálózat az érzelmeket és szubjektív élményeket köti a tapasztalathoz. Más szóval az érzelmi hálózat a felelős azért, hogy az észlelt fájdalmat kellemetlennek értelmezzük.

Korábbi kutatások ugyan már találtak működésre utaló jeleket a vegetatív betegek agyának szenzoros-diszkriminatív hálózatában, de az érzelmi hálózat működésére vonatkozó bizonyítékok eddig hiányoztak. A német kutatóknak azonban sikerült funkcionális mágnesesrezonancia-vizsgálattal (fMRI) igazolni, hogy az érzelmi hálózat is működhet permanens vegetatív állapotban. 30 vizsgált páciens közül 16 főnél mutatott a képalkotó eljárás valamilyen aktivitást a fájdalmas ingert feldolgozó területeken, közülük hét embernél csak a szenzoros hálózat működött, kilencnél viszont az affektív-érzelmi is. Ez azt jelenti, hogy ezeknek az embereknek fáj a fájdalmas inger - mondta el a kutatás vezetője.

Bár a vegetatív állapotban lévő betegeket érintő szakmai hozzáállás a mostani eredmények hatására nem fog egyik napról a másikra megváltozni, a szakemberek remélik, hogy további vizsgálatokkal kezdetét veheti egy hosszabb távú szemléletváltás.