A sok ülés cukorbetegséghez vezethet

Vágólapra másolva!
Már azzal is csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ha a naponta üléssel töltött időt másfél órával csökkentjük - állapította meg egy új kutatás.
Vágólapra másolva!

Brit kutatók szerint nemcsak a rendszeres testmozgás beiktatása, hanem a naponta üléssel és heverészéssel töltött idő csökkentése is a cukorbetegség ellen vívott harc fontos eleme lehet. A Leicester Egyetem szakembereinek vizsgálatából kiderült, hogy a cukorbetegség szempontjából kiemelt rizikófaktorú csoportoknál már az is sokat számít, ha a naponta üléssel vagy fekvéssel töltött időt legalább másfél órával csökkentik.

A 2-es típusú cukorbetegség rizikócsoportjába tartozók (pl. elhízottak, magas vérnyomással küzdők, mozgásszegény életmódot folytatók, kóros testzsír-értékekkel rendelkezők, stb.) orvosuktól leggyakrabban azt a tanácsot kapják, hogy fogyjanak le és végezzenek hetente legalább két és fél órányi közepes vagy fokozott igénybevételt jelentő testmozgást. Kevés szó esik azonban arról, hogy az üléssel vagy heverészéssel töltött idő csökkentése is milyen sokat számít - áll a Diabetologia című szakfolyóirat cikkében.

A túl sok ülés már fiatal korban is káros

A szakemberek két korábbi kutatás adatait alapul véve arra voltak kíváncsiak, hogy milyen mértékben befolyásolja a rizikócsoportba tartozó embereknél a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát az üléssel töltött idő. Gyorsulásmérő készülék segítségével mérték az üléssel és közepes vagy intenzív mozgással töltött időtartamot, a teljes fizikai aktivitás szintjét, valamint és figyelembe vették az ülési fázisok közötti szüneteket is.

Az eredményekből kiderült, hogy a kockázati csoportokban az üléssel töltött idő az egyéb tényezőktől függetlenül negatívan befolyásolta az étkezés után 2 órával mért vércukorszintet, a HDL ("jó") koleszterin, és a trigliceridek szintjét. Azt találták továbbá, hogy napi 90 perccel kevesebb ülés már jelentős egészségügyi előnyökkel járt, a cukorbetegség kockázata jelentősen csökkent.

A megfigyelések minden életkori csoportban konzisztensnek bizonyultak, ami arra utal, hogy a túl sok ülés negatív hatásai már fiatal korban is tetten érhetők. A szakemberek szerint az eredmények alapján mindenképpen nagyobb jelentőséget kell tulajdonítani az ülő életmód és a cukorbetegség kialakulása közötti összefüggésnek, és a rendszeres testmozgás fontossága mellett a megelőzésben az üléssel töltött idő csökkentésének is hangsúlyosabb szerepet kell kapni.