Ezt nem látjuk az emberi testen

Csecsemőkori D-vitaminhiány, baba, gyógyszerezés
Vágólapra másolva!
Mindössze egy videokamera és egy speciális algoritmus szükséges ahhoz, hogy olyan apró mozdulatok is láthatóvá váljanak, amelyek egyébként az emberi szem számára láthatatlanok.
Vágólapra másolva!

A Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) szakembereinek nevéhez fűződik annak a speciális technológiának a kifejlesztése, amely testünk egyébként láthatatlan változásait az emberi szem számára láthatóvá teszi. Az Eulerian Video Magnification (EVM) nevű eljárás a videokamerával rögzített képsorokon található mozdulatokat és színeket sokszorosukra erősíti, így láthatóvá válik például, amint egy békésen szundikáló csecsemő arca minden szívveréskor egy pillanatra vörösre színeződik - adja hírül a New York Times.

Így szuszognak a babák felerősítve

A technológia kifejlesztésére eredetileg azért került sor, hogy az újszülött csecsemők szív- és légzésműködését fizikai kontaktus nélkül, egy kamera segítségével folyamatosan ellenőrizni lehessen. Hamar kiderült azonban, hogy az eljárást ennél sokkal szélesebb körben lehet alkalmazni: az EVM technológiát tavalyi bemutatása óta töretlen érdeklődés övezi, és a felhasználást illetően igen változatos megkeresésekkel fordultak hozzánk - mondta el William T. Freeman professzor, a kutatócsoport vezetője. A legtöbb érdeklődés egészségügyi vonatkozásban érkezett, de felmerült a hazugságvizsgálati eljárás kiegészítésére vagy pókerjátékosok magatartás-változásainak nyomon követésére történő alkalmazás is.

Így mozog az arc, és így változik a színe légzés közben

A videofelvételen található színváltozások százszorosra történő felerősítésével olyan részletek is kirajzolódnak, amelyeket egyébként nem látnánk: láthatóvá válik a légzés és a szívverés, az arcunkba be-, majd onnan kiáramló vér. De a technológia nemcsak az emberi test változásait képes észlelni: műszaki célokra is kiválóan alkalmazható, mert pontos képet adhat például egy ipari berendezés csavarjainak legapróbb elmozdulásairól is, vagy - amint azt az MIT szakemberei felvételükön is bemutatták - egy szabad szemmel mozdulatlannak tűnő toronydaru munkavédelmi szempontból akár veszélyesnek is tekinthető kilengéseiről.

Felerősített magzati mozgás

A szoftver készítői az algoritmust folyamatosan fejlesztik, hogy minél jobb minőségű, élesebb és pontosabb felvételeket kaphassanak. A kódot egyébként online is elérhetővé tették az érdeklődők számára, de az interface használata bizonyos fokú műszaki hozzáértést igényel. Az MIT kutatói jelenleg azon dolgoznak, hogy a programból okostelefon-alkalmazást készítsenek, így az emberek egészen más szemmel nézhetnék az őket körülvevő világot.

Így lesz a láthatatlanból látható