Kell-e félni a fluortól?

fogkrém, fluor tartalmú (elméletileg a colgate fogkrémekben van)
Vágólapra másolva!
Ajánlott-e a fogkrémet fluormentesre cserélni? Fogyasszon-e a várandós nő fluort tartalmazó ásványvizet? Alacsonyabb lesz-e a gyerek IQ-ja, ha lenyeli a fogkrémet? Tények és tévhitek a fluorról.
Vágólapra másolva!

Van, aki fogkrémből csakis fluormenteset választ, arra hivatkozva, hogy a fluor idegméreg, amelyet a második világháború idején koncentrációs táborokban használtak, más rendszeresen fogyaszt nagy fluortartalmú ásványvizeket.

Tény, hogy a fluornak vannak veszélyei az idegrendszerre és az agyfejlődésre: legutóbb a Harvard Egyetem kutatói állapították meg, hogy a magas fluoridtartalmú ivóvizű településeken élő kínai gyerekek IQ-ja szignifikánsan alacsonyabb, mint a kisebb fluorid-tartalmú ivóvizet fogyasztóké.

Másrészt viszont a fluorid hatékony a fogszuvasodás megelőzésében, és csökkenti a csonttörés kockázatát. Az, hogy előnyei vagy veszélyei kerülnek-e túlsúlyba, a bevitt mennyiségtől függ.

Milyen forrásból mennyi fluort fogyasztunk?

A fluor természetesen előfordul a vizekben, kőzetekben, a litoszféra 13. leggyakoribb eleme. Magyarországon a legtöbb fluort a vezetékes vízzel és az ásványvizekkel vesszük magunkhoz. "Az uniós szabályozás szerint a vezetékes víz fluoridtartalma nem haladhatja meg az 1,5 mg/l-t. Ezt a határértéket csak három település lépi át Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ott 1,7 mg/l körül van a fluoridkoncentráció. Az ország nagy részén azonban az 1 mg/l alatti érték a jellemző. Ez a víz természetes fluoridtartalma, itthon mesterségesen nem adunk fluort a vezetékes vízhez" - mondta el az [origo]-nak dr. Vargha Márta, az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízmikrobiológiai osztályának vezetője.

A kaposvári egyetem kutatói egy korábbi vizsgálatukban nagyon alacsonynak találták a hazai vezetékes víz fluorszintjét, az általuk vizsgált településeken a vizek fluoridtartalma 0,3 és 0,6 mg/l között volt.

Hogyan kerül a fluor a csapvízbe?

A fluoridok elsősorban a vulkanikus és tengeri eredetű kőzetekből kerülnek a talajvízbe. A fluor legfontosabb ásványai a fluorit, a kriolit és a fluorapatit. A tengervíz 1,3 mg/l fluort tartalmaz, az édesvizek fluortartalma ennél alacsonyabb. A fluor mesterséges úton is a talajba kerülhet: a mérések szerint a foszfáttartalmú műtrágyát gyártó üzemek, alumíniumkohók közelében magasabb a talaj fluorszintje. Egyes országokban, ahol nagyon alacsony a vezetékes víz fluortartalma, mesterségesen növelik meg 0,5 - 1 mg/l-re közegészségügyi céllal, a fogszuvasodás gyakoriságának csökkentése végett.



"A jogszabály szerint az ásványvizek esetében a fluoridkoncentráció elérheti az 5 mg/l-t is. Azért van eltérés a határértékek között, mert egyes ásványvizek fogyasztása csak kúraszerűen ajánlott, nem pedig folyamatosan, mint a csapvíz" - mondja dr. Vargha Márta. Az, hogy egy ásványvíz tartalmaz-e fluoridot, nem feltétlenül derül ki a címkéből, a törvény szerint ugyanis a gyártó a legfőbb összetevőket köteles csak feltüntetni, így ha a víz fluoridtartalma alacsony, nem biztos, hogy szerepel. Ezt támasztja alá a kaposvári egyetem már említett tanulmánya is. A törvény szerint ha azonban a fluorid koncentráció meghaladja a 1,5 mg/l-t, akkor jelezni kell a palackon, hogy csecsemők és 6 év alatti gyermekek számára a tartós fogyasztása nem javasolt.

A vizeken kívül a fluor ételeinken keresztül is a szervezetbe juthat. Mivel jelen van a talajban, nyomokban szinte minden növényben megtalálható, de általánosságban elmondható, hogy a növények rossz hatásfokkal veszik fel a talajból. Kivételt képez a tea (fluormentes vízzel elkészített egy pohár tea 0,2-0,3 mg fluort tartalmazhat), a kávé, a kamilla, a fodros kel (akár 40 mg/kg is előfordulhat benne) vagy az endívia (0,3-2,8 mg/kg). A tengeri halak ugyancsak jelentős fluorforrások, akár 30 mg-ot is tartalmazhat egy kilogramm tengeri halhús. Az ételeken kívül itthon még a fogkrémeken keresztüli fluorbevitel számottevő: egy tubus fogkrém általában 0,25-1 mg fluort tartalmaz.

Egy WHO-becslés szerint e forrásokból földrajzi elhelyezkedéstől függően naponta átlagosan 0,46 - 5,4 mg a fluoridbevitelünk. Műtrágyagyárak mellett a talaj, a levegő és a talajvíz magasabb fluoridtartalma miatt, vagy olyan helyen, ahol természetesen magas a vezetékes víz fluoridtartalma, esetleg fluoridtartalmú szénnel tüzelnek (például Kína számos településén), illetve nagy a vulkáni aktivitás (Tanzániában) a felnőttek napi fluoridbevitele elérheti a 8-30 mg-ot is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Mennyi az ajánlott fluoridbevitel?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) ajánlása szerint az optimális fluoridbevitel 6 hónapos korig testsúlykilogrammonként 0,05 mg, 7-12 hónap között naponta 0,5 mg, 1-3 év között 0,7 mg, 4-8 év között 1 mg, 9-13 év között 2 mg, 14-18 év között 3 mg, 19 év feletti felnőttek esetében pedig 3-4 mg. Egy felnőttnél ezt a mennyiséget akár két liter, nagyobb fluoridtartalmú ásványvíz kiadja, és akkor még nem teáztunk, nem kávéztunk, nem vettünk magunkhoz fluort a zöldégeken-gyümölcsökön keresztül. Terhesség során a vízzel, ételekkel felvett fluorid átjut a placentán.

A fluorfogyasztás veszélyei

A szervezetünkben jelenlévő fluorid 99 százalékban a csontokban, fogakban található, a maradék egy százalék pedig a vesében, az agyban - különösen a tobozmirigyben -, zsírszövetben tárolódik.

A túlzott fluoridbevitel miatt a fogakban és a csontokban úgynevezett fluorózis alakulhat ki. A fogak esetében ez a fogzománc nem visszafordítható elszíneződésével jár. Leggyakrabban kisgyerekeknél fordul elő, akik magas fluoridtartalmú ásványvizet fogyasztanak, és emellett esetleg lenyelik a fogkrémet, vagy egyéb szájápolási terméken keresztül túl sok fluoridot fogyasztanak. Csontfluorózis esetén a csontok, ízületek elmeszesednek, megnő a csonttörés kockázata.

Egyes kutatások szerint a túl sok fluorid csökkenti a termékenységet, pajzsmirigy-túlműködést eredményez, valamint több tanulmány is talált kapcsolatot gyerekeknél az IQ-szint és a fluoridbevitel között.

Állatkísérletek szerint a túlzott fluoridbevitel hosszú távon növeli a daganatképződés kockázatát, és károsodást okoz az idegrendszerben.

Milyen fogkrémet válasszunk?

A fluoridnak azonban van pozitív hatása is: a fogszuvasodás kockázatának csökkentése. "A fogak épségének megőrzéséhez elengedhetetlen a napi kétszeri fogmosás, és ehhez a legjobb kis mennyiségben fluoridot tartalmazó fogkrémet használni. Egészséges gyermekeknél külön fluortabletta adása nem javasolt. Ha nagy a szuvasodás előfordulásának rizikója, szóba kerülhet a tabletta adása, de akkor külön hívjuk fel a gyerek figyelmét rá, hogy szopogassa el, ne nyelje le rögtön. Lényeges továbbá az is, hogy ha édességet adunk a gyereknek, azt ne az étkezések között, hanem a főétkezés után tegyük, amit azután kövessen fogmosás" - nyilatkozta korábban az origónak dr. Tarján Ildikó, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikájának orvosa.

A fluoridtartalmú fogkrémeknél figyeljünk rá, hogy a gyerek minél kisebb mennyiséget nyeljen le belőle, általában a fogkrémen is szerepel, hogy csak egy borsónyit tegyünk a fogkeféjére. Ha a gyerek még nem tud köpni, használjunk fluormentes fogkrémet a fogmosáshoz. Ugyancsak ajánlott fluormentes krémet használni az arcon, száj környékén jelentkező makacs bőrgyógyászati problémák esetén.

Persze van igazság a fluoridnélküli fogkrémet propagálók érvelésében is: e szerint a fogszuvasodást elsősorban nem a fluor segítségével kellene megelőzni, hanem a finomított élelmiszerek és az édességek fogyasztásának visszaszorításával, és a fogkrémnél nagyobb gondot kellene fordítani a fogmosás technikájára. Az EFSA tanulmánya szerint egyébként a fluorid az egészséges szervezet fejlődése szempontjából nem szükségszerű, de előnyös a fogszuvasodás megelőzésében a fluoridtartalmú fogkrémek formájában, valamint ha a napi bevitele nem haladja meg testsúlykilogrammonként a 0,05 mg-ot.