Zsidó csontvelődonorokat keres Csehország

zsidó pékség londonban
Vágólapra másolva!
Zsidó származású csontvelődonorok felkutatására indít kampányt a cseh zsidó közösség - számolt be róla csütörtökön a Mlada fronta Dnes című cseh napilap.
Vágólapra másolva!

Első hallásra talán különösnek tűnhet a kezdeményezés, de a kampány mögött semmiféle kirekesztés nem áll - állítja a lap orvosokra hivatkozva.

A csontvelő-átültetésnél kardinális kérdés, hogy a donor és a befogadó szövetei minél nagyobb fokú hasonlóságot mutassanak. Ezek a jellegzetességek pedig örökletesek, speciális kombinációjuk bizonyos földrajzi térségekre jellemző - ismertette Tomas Svoboda, a cseh csontvelő donor-nyilvántartás illetékese. "Ezért akarjuk kiegészíteni a jegyzékünket etnikai kisebbségekből származó donorokkal, köztük zsidókkal, akiknek a génállománya hosszú évszázadok alatt kevéssé változott" - tette hozzá Svoboda.

Az optimális donor 18 és 35 év közötti férfi vagy olyan nő, aki még nem volt állapotos. A toborzókampányt fiatalok számára szervezett koncert keretében bonyolítják le egy zsinagógában. Biztonsági okokból azonban a helyszínt és az időpontot eddig nem hozták nyilvánosságra. A tervek szerint a vállalkozóktól vért vesznek a koncert alatt és orvosok értékelik ki, hogy ki lehet alkalmas donor.

Az alkalmas donorok életet menthetnek, s nem számít, hogy mindkét szülőjük zsidó, vagy csak az anyjuk, illetve esetleg csak a felmenőik között voltak zsidók - mondta a cseh zsidó közösséghez tartozó Katerina Mikulcova.