Sokakat veszélyeztet egy gyógynövény

Vágólapra másolva!
Bár az Egyesült Államokban és több európai országban már tiltólistára kerültek, a hagyományos távol-keleti gyógyászatban még mindig előszeretettel alkalmazzák a farkasalmafélék családjába tartozó gyógynövényeket, amelyek azonban a bennük lévő arisztolsav miatt komoly veszélyt jelenthetnek az egészségre.
Vágólapra másolva!

Veseelégtelenséget és hólyagrákot okozhatnak a farkasalmafélék családjába tartozó, főként Ázsiában népszerű gyógynövényekből származó készítmények - figyelmeztettek a londoni King's College szakemberei. Bár számos országban - köztük Magyarországon is - tilos farkasalmaféléket (Aristolochiaceae) tartalmazó készítményeket forgalmazni, a hagyományos kínai és indiai gyógyászatban továbbra is rendszeresen alkalmazzák e gyógynövénycsaládot ízületi és asztmatikus betegségek kezelésére, valamint nyugtató- és fogyasztószerként. A farkasalma-készítményeket ázsiaiak milliói fogyaszthatják.

A farkasalmafélék a bennük lévő toxikus hatású arisztolsav miatt számítanak veszélyesnek: az arisztolsavat és sóit potenciálisan rákkeltő vegyületként tartják számon. A farkasalma alkalmazásában rejlő kockázatokra már korábban is felhívták a figyelmet, de az eddig megtett nemzetközi lépések ellenére úgy tűnik, nem mindenütt értették meg a vásárlók és a hatóságok a veszélyeket. Bár számos bizonyíték létezik arra, hogy az arisztolsav jelentősen növeli a veseelégtelenség és a húgyúti daganatok kialakulásának kockázatát, a leginkább érintettekhez (elsősorban Indiában és Kínában) sajnos nem jut el ez a fontos információ - áll az Annals of Internal Medicine cikkében.

Károsítja a vesekérget

A nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport globális viszonylatban vizsgálta az arisztolsavra visszavezethető, vesekérget károsító hatásokkal kapcsolatos publikációkat. Sikerült többek közt 42 különböző esettanulmányt és egy klinikai vizsgálatot is azonosítaniuk, amelyek ismét megerősítették a farkasalmafélék rákkeltő hatását.

Az adatokból arra is következtetni lehet, hogy elsősorban Ázsiában több ezerre tehető azoknak az eseteknek a száma, ahol az arisztolsavra visszavezethető elváltozásokat egyáltalán nem, vagy pedig tévesen diagnosztizálják. A tanulmányt készítő szakemberek abban bíznak, hogy eredményeik segítségével egyszerűbb lesz az arisztolsavhoz köthető genetikai mutációk felismerése, és hamarabb kiszűrhetővé és kezelhetővé válnak az ilyen jellegű vese- és húgyúti betegségek.