Rájöttek a Lyme-kór baktériumának trükkjére

anyáskodj, Így szedd ki a kullancsot a gyerekből szakszerűen! - Indul a kullancsszezon
Vágólapra másolva!
A Lyme-kórt okozó baktériumcsoport anyagcsere-folyamataihoz a vasionokat mangánionokkal helyettesíti, így kicselezi az ellene vasmegvonással védekező immunrendszert.
Vágólapra másolva!

A Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi baktérium az eddig ismert egyetlen olyan organizmus, amely működéséhez nem igényel vasat - derült ki a John Hopkins Egyetem szakembereinek kutatásából. Ez az egyedülálló képesség teszi lehetővé, hogy a kórokozó kicselezze az immunrendszert, amely a nem kívánt betolakodók ellen többek között a vas teljes megvonásával veszi fel a harcot.

A Journal of Biological Chemistry szakfolyóiratban közzétett tanulmány kiemeli, hogy a Lyme-kór előidézéséhez a baktériumnak nagy mennyiségű mangánra van szüksége, amelyet a vas helyett használ egy fontos enzim előállításához. Azt már egy évtizeddel ezelőtt felfedezték, hogy a Borrelia baktériumokban nincsenek jelen a vastartalmú fehérjék előállításához szükséges gének, azt azonban eddig homály fedte, hogy mi töltheti be anyagcseréjükben a vas szerepét. A speciális eszközökkel végzett mérésekből azonban nemrég kiderült, hogy a Lyme-kórt okozó baktériumok működésükhöz a vasionokat mangánionokkal helyettesítik, így védve magukat az immunrendszer vasmegvonási válaszreakciójától.

Új utat nyithat a kezelésben

A Lyme-kórt a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumokkal fertőzött kullancsok terjesztik. A betegség gyakran jár fáradékonysággal, fejfájással és görcsökkel, valamint jellemző (de nem mindig jelentkező) tünete a betegségnek a kullancscsípés helyén megjelenő kokárdaszerű, szélein egyre terjedő Lyme-folt. A Lyme-kór időben történő felismerése rendkívül fontos, mert korai stádiumban a betegség antibiotikumokkal különösen jól kezelhető; előrehaladott állapotban viszont a kór megtámadhatja a keringést és a központi idegrendszert, súlyosabb következményeket (pl. szívizom-, ideg- vagy ízületi gyulladást) eredményezve.

A mostani felfedezés azonban új utat nyithat a Lyme-kór kezelésében: ha sikerül feltérképezni, hogy milyen módon szerzi meg a baktérium a környezetből a működéséhez nélkülözhetetlen mangánt, az orvostudomány egyszerűbben be tud avatkozni a folyamatba, és hatástalanítani tudja majd ezt a veszélyes kórokozót.