A rendszeres szaunázás árt a spermiumoknak

Vágólapra másolva!
A gyakori szaunázás negatívan befolyásolhatja a férfiak spermiumszámát, jó hír azonban, hogy a hatás átmenetinek tűnik.
Vágólapra másolva!

Egy kis mintaszámú vizsgálatban a közelmúltban megállapították, hogy a spermiumok száma csökkenhet rendszeres szaunázás hatására: a harmincas éveikben járó férfiak bevonásával végzett vizsgálat igazolta, hogy három hónapon keresztül heti kétszer 15 percnyi szaunázás már mérhető csökkenést eredményez a hímivarsejtek számában. A kutatás elején még normál spermiumszámmal rendelkező férfiaknál nemcsak a három szaunázós hónap alatt tapasztaltak spermiumszám-csökkenést: további három hónapig maradt a vizsgálat kezdetén mért szint alatt a hímivarsejtjeik száma. Hat hónap után azonban a spermaszám visszatért a normális szintre.

Az eredmények nem lepték meg a kutatókat, hiszen közismert tény, hogy a herék "túlmelegedése" negatívan befolyásolja a hímivarsejt-termelést. A szaunázáskor a herezacskó hőmérséklete a résztvevőknél 3 Celsius-fokkal emelkedett, ami már mérhető spermiumszám-csökkenést okozott. A kutatás vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hímivarsejtek mennyiségének visszaesése nem jelenti feltétlenül azt, hogy a résztvevők termékenysége is csökkent a vizsgált időszakban. A kutatás során azt is igazolták, hogy a szauna károsította a hímivarsejtekben lévő mitokondriumot (ezáltal a DNS-t is), ami magyarázatot ad arra, hogy miért romlik a szaunában töltött idő miatt a spermiumtermelés hatékonysága.

A Human Reproduction című folyóiratban megjelent tanulmány újabb érv amellett, hogy a termékenységi problémákkal küzdő férfiaknak célszerű tartózkodni a szauna gyakori használatától. Tény azonban, hogy a mostani eredményeket csak kis mintaszámú csoporton igazolták, ezért korai lenne az egészséges fiatal férfiakat eltiltani a szaunától - mondta el a kutatás vezetője. A pontos összefüggések igazolásához olyan férfiakat is vizsgálni kell, akiknél a termékenység már bizonyítottan csökkent, illetve célszerű kiterjeszteni a kutatást még pubertás előtt álló fiúkra is. A heréket ettől függetlenül mindenképpen célszerű óvni a gyakori "túlmelegedéstől", ezért férfiaknak nem ajánlott a hordozható számítógépeket az ölben tartva dolgozni, vagy minden este forró kád- vagy pezsgőfürdőt venni.