Csillagszemű lett egy osztrák férfi

szemszárazság, szemfáradtság, szemcsepp
Vágólapra másolva!
Különleges, csillag alakú szürkehályogot diagnosztizáltak egy osztrák férfinél kilenc hónappal azután, hogy szemét ütés érte.
Vágólapra másolva!

A New England Journal of Medicine orvosi lap számolt be arról az esetről, amelynek során egy szemet ért ütés egyedi formájú, csillagra emlékeztető szürkehályog (katarakta) kialakulását eredményezte. Az 55 éves osztrák férfi látásának fokozatos romlása miatt fordult szakorvoshoz, ekkor fedezték fel a különleges alakú szürkehályogot. Kiderült, hogy a férfi szemét kilenc hónappal a diagnózis előtt ütés érte, ez vezethetett a betegség kialakulásához. (Itt nézheti meg a különleges formájú szürkehályogot >>)

Nem ritkaság, hogy a szemet érő ütés szürkehályogot eredményez, azonban a csillagra emlékeztető alakzat meglehetősen ritka - nyilatkozta a Livescience.com ismeretterjesztő portálnak az eset kapcsán a New York Rangers jégkorongcsapatának szemorvosa. Sportolóknál, különösen a labdajátékokat űzőknél gyakrabban fordul elő az ütés vagy labdatalálat következtében kialakuló szürkehályog, de hasonló sérülést okozhat autóbaleset során a kormány vagy a kinyíló légzsák is.

A szürkehályog a szemlencse állományának elszürkülésével járó betegség, amely - elsősorban idős korban - fokozatos és fájdalommentes látásvesztést eredményez. Trauma miatti szürkehályogot azonban okozhatnak a szemlencsét érő, annak természetes szerkezetét megbontó energiák is (pl. ütések, villámcsapás, radioaktív- vagy röntgensugárzás, stb.), amelyek hatására homályos területek jönnek létre. A legtöbb esetben a szürkehályog elmosódott, felhőszerű alakzatot mutat, és lehet akár fehér vagy sárga színű is. A mostani esetben megfigyelt éles kontúrral rendelkező, csillag formájú katarakta nagyon ritka.

Egyszerűen kezelhető

Az esettanulmányban szereplő osztrák férfit fakoemulzifikációs eljárással kezelték, amelynek lényege, hogy a szürkehályogot egy finoman vibráló ultrahangos eszközzel szétzúzzák, és a darabokat vákuum segítségével kiszippantják. Ezután a szemlencsét eltávolítják, és műlencsét ültetnek be a helyére. Az ilyen jellegű szürkehályog-műtét ma már rutinszerű műveletnek számít; csak az Egyesült Államokban évente kétmilliót végeznek belőle.