A gyümölcslés csokoládé lehet az új sláger

Dr. Life, Csokifüggés, chipsmánia: Te is függő vagy?
Vágólapra másolva!
A csokoládé mértékkel fogyasztva eleve a viszonylag egészséges édességek közé tartozik, de a jövőben még tovább növekedhet vonzereje: élelmiszeripari szakemberek egy új technológiának köszönhetően gyümölcslevet kevernének a csokoládéba, így csökkentve annak cukor- és zsírtartalmát.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Vegyészeti Társaság most zajló ülésén mutatták be azt a vadonatúj technológiát, amely egészségesebbé teheti a csokoládét: a gyártás során gyümölcslevet kevernek a csokoládémasszába. A gyümölcslé, esetleg C-vitaminnal dúsított víz vagy diétás üdítő a csokoládéban lévő zsírsavak akár 50 százalékát is helyettesíteni tudja, és mikrobuborékok formájában jelenik meg az édességben, ezáltal a csoki nem veszíti el sem szilárdságát, sem a szájban olvadó selymes, lágy textúráját. Az eljárás ráadásul kiküszöbölné a hosszabb ideje polcon várakozó csokoládén megjelenő, nem túl étvágygerjesztő fehér cukorréteg kialakulását is.

A csokoládé kapcsán a dietetikusok véleménye általában kettős: a benne lévő flavonoidok és antioxidánsok miatt egyrészről javasolt a mértékkel történő fogyasztása, de magas zsír- és cukortartalma óvatosságra int. Prémium minőségű étcsokoládéból 60 grammot elfogyasztva a napi ajánlott zsírbevitel 20 százalékát fedezhetjük (2000 kilokalóriás étrend esetén), ráadásul a csokiban található zsírsavak nagyobbik része telített, ami kedvezőtlen a szervezet számára. Gyümölcslé hozzáadásával a zsírtartalom csökkentése mellett a cukor összmennyisége is mérsékelhető lenne.

Étcsokoládé, tejcsokoládé, fehér csokoládé

A technológia étcsokoládéval, tejcsokoládéval és fehér csokoládéval is működik. A kutatást végző brit Warwicki Egyetem munkatársai alma-, narancs- és áfonyalével is sikeresen kísérleteztek. A gyümölcsleves csokoládé érdekes átmenetet képez a megszokott csokoládék és a gyümölcsös krémmel töltött édességek között, de a gyümölcsös íz nem túl domináns, mivel a gyümölcslé egyenletesen oszlik el a csokimasszában a gyártás során.

Évszázados technológia új köntösben

A kutatók a gyümölcsleves csokoládé kifejlesztése során egy brit vegyész, Percival Pickering 1907-ben felfedezett eljárására támaszkodtak, amely emulziók - például az egyébként nehezen keveredő olajból és tojássárgájából létrejövő majonéz - stabilizálására alkalmas. A csokoládé kakaóvaj és víz vagy tej kakaóporral kevert emulziója, amelyhez gyakran adagolnak lecitint is, mivel utóbbi elősegíti az emulziós folyamatot. Pickering azonban lecitin vagy más emulzifikáló anyag helyett szilárd részecskékkel stabilizálta az emulziót, és ezt az évszázados módszert fejlesztették tovább az angol kutatók a gyümölcsleves csokoládégyártás eljárásának kidolgozásakor.